Transdev chce po autobusech v Česku zamířit i na železnici

Transdev provozuje vlaky například v Bavorsku. Na snímku jednotka Stadler Flirt 3 na nádraží v Salzburku u přeshraničního spoje z Mnichova. Foto: TransdevTransdev provozuje vlaky například v Bavorsku. Na snímku jednotka Stadler Flirt 3 na nádraží v Salzburku u přeshraničního spoje z Mnichova. Foto: Transdev

Společnost Transdev potvrdila získání čtyř desetiletých kontraktů na provoz regionálních autobusů v Moravskoslezském kraji. Firma ale zatím tají, jakými autobus

Společnost Transdev potvrdila získání čtyř desetiletých kontraktů na provoz regionálních autobusů v Moravskoslezském kraji. Firma ale zatím tají, jakými autobus bude jezdit. Nově chce i na železnici.

Transdev vyhrál zakázky pro provoz linek v lokalitách Bruntál, Krnov, Nový Jičín a Rýmařov, přičemž zahájení provozu je plánováno na prosinec 2018. Ročně mají autobusy najezdit 7,7 milionů kilometrů. Transdev počítá s tím, že koupí 125 nových autobusů za 20 milionů eur, vozy budou mít nízkopodlažní přístup, klimatizaci, LCD informační panely, USB a WiFi.

“Jsme hrdí na to, že jsme opět v České republice, že jsme díky našim zákaznickým službám a dlouholetým zkušenostem v autobusové dopravě uspěli v  konkurenčním prostředí veřejné dopravy,“ řekl Thierry Mallet, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Transdev Group. „Naším cílem je nabídnout velmi kvalitní autobusovou dopravu, za kterou jsme ve světě uznávaní,“ dodal.

Firma zatím tají, s jakými autobusy bude jezdit. Kapacita výrobců je letos totiž velmi napjatá. Firma si kvůli byznysu v Česku založila dceřinou společnost Transdev Česká republika, kterou řídí Radim Novák, někdejší manažer Veolie a Arrivy. Právě Arrivu z některých tras Transdev vytlačí.  Společnost plánuje zaměstnat více než 200 lidí.

Podle Nováka je to první krok k dalšímu rozvoji skupiny v Česku. „Jsme rádi, že na konci roku začneme provozovat autobusovou dopravu právě v Moravskoslezském kraji, který se vyznačuje pokročilým, vysoce kvalitním a inovativním integrovaným dopravním systémem,“ řekl Novák. „Transdev chce rozšiřovat svoji působnost na trhu autobusové dopravy a z dlouhodobějšího hlediska by chtěla konkurovat i na železničním trhu,“ dodal.

Transdev je jedním z největších dopravců na světě, má 82 000 zaměstnanců ve 20 zemích světa, provozuje 43 300 autobusů a vlaků a zajišťuje 22 tramvajových provozů. V roce 2017 Transdev vykázal obrat ve výši 6,6 miliardy eur.

Tagy Arriva Moravskoslezský kraj Transdev
14 komentářů