dkv-spojujeme

Tramvajový trojúhelník u Muzea navrhne Metroprojekt, dočasně vznikne slepá kolej

Úpravy okolí Národního muzea. Autor: IPR PrahaÚpravy okolí Národního muzea. Autor: IPR Praha

Dopravní podnik hlavního města Prahy už má projektanta prodloužení tramvajové tratě na Vinohradské u Národního muzea. Prodloužení tratě zhruba o

Dopravní podnik hlavního města Prahy už má projektanta prodloužení tramvajové tratě na Vinohradské u Národního muzea. Prodloužení tratě zhruba o 70 metrů až do prostoru mezi starou a novou budovou Muzea a její napojení do Škrétovy ulice vyprojektuje Metroprojekt za dva miliony korun.

Stavba vznikne v rámci vrcholících úprav okolí Muzea, které prochází rekonstrukcí. Hotovo má být do stoletého výročí republiky 28. října. Z hlediska dopravy je zajímavostí, že v centru Prahy vzniknou kusé tramvajové koleje, které zatím magistrálu ve Wilsonově ulici protínat nebudou. Jde pouze o přípravu na budoucí prodloužení tratě k Hlavnímu nádraží nebo na Václavské náměstí.

„Jednou ze součástí úprav povrchů je zřízení části budoucí tramvajové trati v prostoru, kde by její dodatečné zřizování v řádu několika let po celkové rekonstrukci prostoru jistě znamenalo zmaření aktuální městské investice,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Do doby prodloužení tratě přes magistrálu bude moci DPP koleje využívat pro manipulaci vozidel, například jako odpočívku pro historické tramvaje.

Právě prostor mezi oběma budovami Muzea projde největší změnou. Svým charakterem se má přiblížit náměstí s lavičkami a zelení. Proměnu schválila rada města koncem ledna. Z Vinohrad směrem k Václavskému náměstí přibude obousměrný pruh pro cyklisty. Pro automobilový provoz se z úseku stane jednosměrka, auta tudy budou jezdit jen nahoru k Vinohradům.

Tagy dpp koleje Metroprojekt Národní muzeum
18 komentářů