Tramvaje T3, verze 2021. Do Liberce dorazily poslední skříně na nové „wany“

Přeprava skříní pro tramvaje do Liberce. Foto: DPMLJPřeprava skříní pro tramvaje do Liberce. Foto: DPMLJ

Kontrakt z roku 2018 v Liberci nakonec celý nevyčerpají, po městě jich jezdí už přes dvě desítky.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) převzal poslední tři skříně pro montáž nízkopodlažní tramvaje ze stavebnice dodané společností  Pragoimex. Tramvají nakonec bude méně, než s kolika počítala rámcová smlouva. Dopravce ji nestihl vyčerpat.

„Rámcová smlouva končí a další tramvaje se již nepodaří dodat. Mělo jich být sedm, bude jich jen pět,“ řekl provozně technický ředitel DPMLJ Ludvík Lavička. V Liberci jsou už ve fázi montáže dvě stavebnice. Kdy se objeví na kolejích v provozu není zatím jasné. Montáž prodlužuje nedostatek zaměstnanců.

Dodavatelem stavebnic tramvají je společnost Pragoimex, s kterou v roce 2018 uzavřel rámcovou smlouvu na celkem sedm tramvají v hodnotě 41,5 milionu korun bez DPH. Jedna stavebnice tak vychází na zhruba šest milionů korun.

Tramvaje dorazily do Liberce po železnici z Krnova. Skříň vychází z tramvaje T3, má prostřední nízkopodlažní část. Zatímco řada jiných měst se vydala již cestou nákupu nových nízkopodlažních tramvají, Liberec zůstává u modernizace rozšířené hlavně v 90. letech minulého století. Liberec má takových tramvají s nízkopodlažní částí celkem 23.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ Pragoimex T3
67 komentářů