Tramvaje přes Libeňský most začnou jezdit plnou rychlostí. Průzkum ukázal, že není v tak špatném stavu

Tramvaj 15T na Libeňském mostě. Foto: Jan SůraTramvaj 15T na Libeňském mostě. Foto: Jan Sůra

Most není ve špatném stavu, ukázaly zátěžové zkoušky a podrobná diagnostika. Tramvaje už nebudou jezdit dvacítkou.

Tramvaje na Libeňském mostě se přestanou od 8. září ploužit dvacetikilometrovou rychlostí. Praha dokončila komplexní diagnostiku mostu, podle které je most v pořádku a tramvaje po něm mohou jezdit bez omezení.

Ještě před dvěma lety přitom bývalé vedení plánovalo demolici mostu a nahrazení novou stavbou. Novinku oznámil náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr na svém facebookovém profilu.

„Dvě zevrubné a náročné diagnostiky Libeňák zvládl s grácií, jako by ho otevřeli před týdnem, přitom 92 let neprošel žádnou rekonstrukcí. Je vlastně trochu neuvěřitelné, že na sobě bez problémů zvládl poprvé 547 tun a podruhé 400. Výsledky byly nakolik pozitivní, že nám to nedalo a provedli jsme ještě jednu dodatečnou zkoušku, která měla zodpovědět, jestli na něm tramvaje musí pořád jezdit jako šnek,“ uvedl Scheinherr.

https://www.facebook.com/adam.praha.sobe/posts/686165478648148

Podle něj i třetí zkouška přinesla výborné výsledky. „ Je to mimochodem ten samý most, který měl jít k zemi. Přitom je Libeňák v dobré kondici a má nevyčíslitelnou architektonickou hodnotu,“ dodal Scheinherr.

Upravené jízdní řády, do kterých se promítne zrychlení na 50 km/h, budou platit od 8. září. Přes most denně projede zhruba třicet tisíc lidí. Ke snížení rychlosti tramvají došlo v roce 2014.

Data z diagnostiky mostu chce Praha využít pro plánovanou rekonstrukci. „Chceme využít nejlepší technologie a maximálně přesně ji naplánovat a vyhnout se slepým cestičkám, které práce jen prodražují a prodlužují,“ dodal.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Libeňský most praha
59 komentářů