Tramvaje Liberec – Jablonec budou dál jezdit, zastupitelé na poslední chvíli schválili smlouvu

Tramvaj z Jablonce nad Nisou do Liberce na území Vratislavic nad Nisou. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czTramvaj z Jablonce nad Nisou do Liberce na území Vratislavic nad Nisou. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Hrozba zastavení provozu tramvají mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou je zažehnána. Jablonečtí zastupitelé dnes schválili smlouvu o zajištění provozu,

Hrozba zastavení provozu tramvají mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou je zažehnána. Jablonečtí zastupitelé dnes schválili smlouvu o zajištění provozu, podle kterého bude město objednávat spojení přímo u Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ).

Dosud Jablonec neobjednával tramvajový provoz přímo u DPMLJ, platil příspěvek Liberci, který ho následně poslal dopravnímu podniku. DPMLJ už dříve uvedl, že pokud by nedošlo k dohodě do konce měsíce, hrozí zastavení provozu tramvají.

Podle materiálu pro zastupitele bude Jablonec platit celkem 17 % nákladů na linku, třetinu zaplatí kraj, polovinu Liberec. O smlouvě s dopravním podnikem jednali zastupitelé v Jablonci už před měsícem, ale tehdy ji neodsouhlasili. Ročně stojí provoz tramvaje 100 milionů korun, jízdné pokryje jen zhruba 15 % nákladů.

„Novou smlouvu vidíme jako velký krok dopředu. Mělo by odpadnout dohadování, které jsme minulé roky museli podstoupit,“ řekl v květnu předseda Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) Michal Zděnek.

Opozice dnes rozporovala výši a jistotu příspěvku Libereckého kraje. V dopise hejtman Martin Půta ujistil, že počítá s každoročním příspěvkem ve výši 25 milionů korun, smluvní závazek ale kraj odmítl.

Smlouva je i podmínkou pro žádost o evropské dotace na projekt modernizace trati v Jablonci nad Nisou. U té je už jisté, že se DPMLJ prodraží. Jablonec odmítl prodloužení tratě na nový terminál a dotace tak bude procentuálně nižší.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ Jablonec nad Nisou Top tramvaj Liberec - Jablonec nad Nisou
17 komentářů