Liberci a Jablonci se prodraží oprava tramvajové trati, přijde o část dotace

Tramvaj z Jablonce nad Nisou do Liberce na území Vratislavic nad Nisou. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czTramvaj z Jablonce nad Nisou do Liberce na území Vratislavic nad Nisou. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Otálení Jablonce nad Nisou a jeho omezení rozsahu investic do nové trati způsobí Dopravnímu podniku měst Liberce a Jablonce nad

Otálení Jablonce nad Nisou a jeho omezení rozsahu investic do nové trati způsobí Dopravnímu podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) škodu ve výši 57 milionů korun. O tolik více bude muset zaplatit kvůli tomu, že zmenšením rozsahu projektu se sníží podíl evropské dotace.

Na redukci upozornil jablonecký opoziční zastupitel Jakub Macek, chystané krácení potvrdilo ministerstvo dopravy i DPMLJ. Ministerstvo zatím oficiálně neuvedlo, o jak velké krácení půjde.

V tuto chvíli můžeme potvrdit, že došlo ke zmenšení rozsahu projektu modernizace tramvajové tratě. Momentálně však teprve probíhá doplňování žádosti o podporu. Výsledky následného schvalovacího procesu tak ještě nelze předjímat a jakoukoli částku tedy bude možné komentovat až později,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Podle původního projektu mělo dojít k rekonstrukci části tratě a jejímu prodloužení v Jablonci. Zastupitelé v druhém největším městě Libereckého kraje si loni prosadili, že projekt se rozdělí na dvě části a zatímco si postaví nový terminálu blíže centru, nebude do něj zatím zajíždět tramvaj. Jde o zhruba 600 metrů, které budou chybět. „Paradoxem je, že terminál bude postaven zřejmě i s kolejemi, jen na něj tramvaje nedojedou. Na komfortní přestupy mezi všemi druhy dopravy, jak to už desítky let známe ze západních zemí, si my Jablonečané i všichni u nás přestupující ještě dlouho počkáme,“ uvedl Macek.

Podle Macka to bude znamenat ztrátu, kterou ve finále budou muset proplatit Liberec a Jablonec nad Nisou. V praxi tak obyvatelé Liberce budou doplácet na rozhodování jabloneckého zastupitelstva 38 milionů korun, zbytek uhradí Jablonec.

Vztahy Jablonce s dopravním podnikem jsou několik let na bodu mrazu. Potvrzuje to i skutečnost, že do dozorčí rady nedávno navrhli odvolaného primátora z ANO Milana Kroupu. „Skutečnost je taková, že ODS neměla zájem o prodloužení trati. Ne náhodou to byl člen jablonecké ODS a podnikatel provozující obchod na ulici Budovatelů na trase prodloužení trati, kdo se účelově odvolal proti projektu výstavby dešťové kanalizace, a tím významně pozdržel přípravu prodloužení trati,“ řekl Macek.

Odložení prodloužení stavby schválili loni zastupitelé. DPMLJ kvůli tomu musel přepracovat dokumentaci pro žádost i nově zpracovat ekonomické hodnocení celého plánu. Obnovou má projít zhruba pět kilometrů trati z celkových dvanácti kilometrů: jde jednak o úsek v ulici Budovatelů v Jablonci nad Nisou a pak zejména v katastru Proseče nad Nisou. I s prodloužením měla akce vyjít na 1,2 miliardy korun.

Tagy Jablonec nad Nisou liberec tramvaj Liberec - Jablonec nad Nisou
65 komentářů