Tramvaje do Jablonce mají vyjet po dlouhé pauze v dubnu

Budoucí nástupiště v Proseči, pohled směr Jablonec. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czBudoucí nástupiště v Proseči, pohled směr Jablonec. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Pokládka kolejí začne v březnu.

Dopravní podnik města Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). počítá s obnovením provozu na tramvajové trati mezi oběma městy letos ve druhé polovině dubna. Provoz na trati stojí téměř tři roky kvůli rozsáhlé modernizaci, která nabrala zpoždění hlavně vlivem problémů s výkupy pozemků pro budování přeložky.

Nový termín zprovoznění včera na tiskové konferenci uvedl provozně-technický ředitel DPMLJ Ludvík Lavička. Aktuálně zbývá dokončit zhruba 300 metrů v ulici U Šamotky v Proseči nad Nisou, zbytek je hotový. Tramvaje do Jablonce nejezdí od července 2021.

Stavbu zkomplikovaly odkupy pozemků, rostoucí náklady na stavební materiály, ale také zpoždění nezbytných přeložek sítí či počasí. I nyní stavba pokračuje v omezeném režimu. „Je sice nad nulou, to je krásná práce, ale prší do toho. Čili v tuhle chvíli jsou tam nějaké štěrkové podklady pod komunikacemi, jsou tam natažené kabely, dělají se obruby, dláždí se,“ uvedl Lavička. Předpokládá, že s pokládkou kolejí v posledním nedokončeném úseku stavbaři začnou v březnu. „Počítáme, že ve druhé polovině dubna by tramvaje mohly vyrazit s cestujícími,“ dodal.

Tramvaje se letos do Jablonce nad Nisou nevrátí, proměna trati nabrala další zpoždění

Stavba je rozdělena na několik úseků, staví se v podstatně nová trať. Na trase je celkem 128 různých stavebních objektů. Akce vyjde v součtu na více než 600 milionů. Po dokončení bude síť tramvají v Liberci a Jablonci kompletně na 1435 mm.

S využitím ČTK

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ tramvaj Liberec - Jablonec nad Nisou
54 komentářů