Trakční elektřinu bude Správě železnic dodávat Tykačova Sev.en Industry Supply

Práce na trakčním vedení u Brandýsa nad Orlicí. Foto. Správa železnicPráce na trakčním vedení u Brandýsa nad Orlicí. Foto. Správa železnic

Od roku 2019 půjde o třetího dodavatele silové energie pro železnici.

Správa železnic vybrala dodavatele trakční elektřiny pro příští rok. Prostřednictvím aukce na komoditní burze PXE byla pro dodávky vybrána společnost Sev.en Industry Supply, která pro Správu železnic v příštím roce zajistí trakční energii v předpokládaném objemu 1 314 685 MWh. Výběr dodavatele oznámila Správa železnic v tiskové zprávě.

Správa uvedla, že nákup elektřiny se společnosti v loňském roce meziročně prodražil o dvě miliardy na pět miliard Kč, avšak rozdíl firma pokryla distribucí trakční energie dopravcům, ze které vydělala téměř dvě miliardy Kč.

Rámcové parametry aukce Správa železnic konzultovala s dopravci v rámci zřízené expertní skupiny pro elektrickou trakci na trhu s energiemi,“ uvedla Správa železnic.

Nákup trakční elektřiny bude v roce 2024 probíhat postupně. Předpokládané roční množství je zajištěno uzavřeným kontraktem v poměru 70 % prostřednictvím ročního obchodovaného produktu a zbývajících 30 % oceněním na denním trhu OTE.

Společnost Sev.en Industry Supply bude již třetím dodavatelem silové trakční energie pro Správu železnic od roku 2019. „To svědčí o fungování energetického trhu i nediskriminačních podmínkách, které Správa železnic pro aukce trakční elektřiny nastavuje,“ uvedla Správa železnic.

Sev.en Industry Supply patří do skupiny podnikatele Pavla Tykače. Pro letošní rok je dodavatelem elektřiny společnost ČEZ ESCO. Předpokládaný odběr trakční energie pro rok 2023 byl podle výroční zprávy Správy železnic stanoven na 1,28 milionu MWh.

Tagy Sev.en Industry Supply Správa železnic trakční elektřina
61 komentářů