Těžké časy Austrian. Rakouské aerolinky budou kvůli levné konkurenci propouštět, omezí dálkové lety

Boeing 777-200 společnosti Austrian Airlines ve Vídni. Foto: Biohacker76/PixabayBoeing 777-200 společnosti Austrian Airlines ve Vídni. Foto: Biohacker76/Pixabay

Levné cestování z Vídně díky extrémní konkurenci nových nízkonákladových dopravců přináší první velké propouštění u největší aerolinky na letišti v

Levné cestování z Vídně díky extrémní konkurenci nových nízkonákladových dopravců přináší první velké propouštění u největší aerolinky na letišti v rakouské metropoli. Austrian Airlines dnes oznámily zavádění úsporného plánu, v jehož rámci má firmu opustit až 800 lidí, zhruba desetina celkového počtu zaměstnanců.

Podle šéf Austrian Airlines Alexise von Hoensbroecha musí firma čelit cenové válce, která ve Vídni panuje už přes rok, zejména s příchodem Laudamotion a Wizz Air. Velká koncentrace dopravců způsobila pokles cen letenek zejména u letů po Evropě.

Po šesti letech v zisku se dopravce dostal letos do ztráty. Vedení aerolinek proto dnes oznámilo úsporný program PE20, který má přinést větší efektivitu a úsporu nákladů o 90 milionů eur ročně. „Musíme projít proměnou, pokud chceme přežít brutální konkurenci nízkonákladových dopravců,“ řekl Hoensbroech. Podle něj půjde o „bolestivá opatření“, protože se dotknout i aktivit, které firma dlouhodobě rozvíjela. Firma odmítá ustoupit z cenové války a část tržního podílu odevzdat konkurenci. „Neuhneme ani o milimetr,“ dodal šéf Austrian.

Firmě pomůže i mateřská Lufthansa Group: lety z rakouských regionálních letišť do německých měst má postupně převzít kompletně Lufthansa: už od prosince tak půjde například o linku Salcburk – Frankfurt. Zaniknou tak základny mimo Vídeň.

Už dříve firma oznámila, že promění i flotilu, postupně vyřazuje turbovrtulová letadla a přechází u evropských linek pouze na Airbusy A320family. Firma současně prohloubí spolupráci s Eurowings, nízkonákladovou dcerou Lufthansy. Ta pošle do Vídně čtyři letadla, která bude provozovat linky do Norimberku, Barcelony, Říma, Birminghamu a Zadaru. Současně skončí sezonní linka do Miami, dojde k omezení počtu letů do Los Angeles. Firma zatím nerozhodla, jak využije uvolněnou kapacitu dálkových letadel.

Tagy Austrian Airlines Top
40 komentářů