Test ukázal, kolik alkoholu se dá nadýchat po vypití pěti nealko piv

Měření rychlosti, ilustrační foto. Pramen: Policie ČRMěření rychlosti, ilustrační foto. Pramen: Policie ČR

Agentura Ipsos ověřovala, jak může být nealko pro řidiče nebezpečné. Je nutné splnit jednu podmínku.

Test si u výzkumné agentury zadal Český svaz pivovarů a sladoven v květnu. Padesát účastníků testování vypilo postupně po půlhodinách až pět nealkoholických piv.

Bezprostředně po vypití nápoje jim byl změřen alkohol v dechu, dále pak ještě třikrát po pěti minutách. Poté opět měli za úkol vypít další nápoj a celý proces se opakoval. 

Pro účely testování bylo zvoleno běžné nealkoholické pivo, které obsahuje 0,43 % alkoholu. Podle české legislativy se za nealkoholická piva mohou označovat sladové nápoje, které mají maximálně půl procenta alkoholu.

V alkoholu se rozpouštějí některé chuťově aktivní látky,“ vysvětluje Jaromír Fiala z Českého svazu pivovarů a sladoven, proč i v nealku líh najdeme.

Jeho obsah je však spíše než chutí dán technologií výroby. Zatím neexistuje postup, který by jej zcela odstranil. I u destilačních metod vždy nějaký alkohol zůstane,“ doplňuje ho Martin Slabý z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Zejména v arabských zemích se dá koupit nealko pivo zcela bez alkoholu, chuťově se však značně odlišuje.

Jedna účastnice testu překvapila

Pro každé vypité pivo máme čtyři měření přítomnosti alkoholu v dechu. Pokud účastník vypil pět piv, máme tedy dvacet záznamů na jednoho člověka. Při počtu padesáti lidí je to velký soubor dat, který přesně ukázal, jak to s tím nealkoholickým pivem je,“ uvedl předseda svazu Roman Havlík.

Účastníci experimentu během samotného testování nepili žádné jiné nápoje, nejedli a ani nesměli kouřit, aby data nebyla zkreslena. 

Z dat vyplynulo, že bezprostředně po vypití nealkoholického piva většina lidí určitou hodnotu alkoholu nadýchá. Už pět minut po vypití však vychází měření nulové. A to i v případě, že se jedná o páté nealkoholické pivo v relativně krátkém časovém úseku.

Je logické, že ihned po konzumaci nápoje, který obsahuje 0,43 procenta alkoholu, nějaký alkohol v dechu přítomný je. Ovšem za dutinu ústní se rozhodně nedostane. Je to tak malé množství, že než se má šanci dostat do těla, vyprchá právě ústy,“ vysvětluje Jaroslav Zikmund, znalec z oboru zdravotnictví, odvětví toxikologie.

U celé věkově i pohlavím různorodé skupiny padesáti lidí, kteří se testování zúčastnili, se tento fakt potvrdil. Při druhém měření u každého piva, tedy 5 minut po konzumaci, hlásil alkohol tester ve všech případech nulu. 

Pro měření byly použity stejné přístroje, kterými je vybavena policie – Dräger Safety.

Ihned po konzumaci se přítomnost alkoholu v dechu pohybovala na hodnotách těsně nad nulou po cca 0,27 promile. „Jedna účastnice nás ale překvapila — jako jediná nadýchala vždy nulu ihned po vypití nápoje,“ uvedl k průběhu měření Martin Hrbáček z firmy Dräger. 

Policie bude rozdávat

Výsledek tak ukazuje na to, že podmínkou k tomu, aby lidé po nealko pivu nenadýchali, je počkat alespoň pět minut a teprve poté se podrobit zkoušce.   

Policie letos na silnicích opět opakuje akci Řídím, piju nealko pivo a rozdává řidičům nealkoholické pivo a jednorázový alkoholtest.

Tagy alkohol tester alkohol v dopravě dopravní policie Policie ČR tolerance alkoholu
107 komentářů