Bez svěžího dechu nejede. DPMB instaloval do prvních autobusů alkoholové testery

Alkohol tester v brněnské MHD. Pramen: DPMBAlkohol tester v brněnské MHD. Pramen: DPMB

Namátkové kontroly za posledních sedm let v brněnské MHD nezachytily ani jediného opilého řidiče.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) nainstaloval do prvních 15 autobusů (Iveco Urbanway) alkoholové testery. Bez dechové zkoušky s negativním výsledkem nelze vozy rozjet. Instalace jednoho testeru vyjde na 50 tisíc korun, podnik přitom zvažuje jejich rozšíření. A to přesto, že za posledních sedm let kontroly v brněnské MHD nezachytily ani jediného opilého řidiče.

„Ačkoli jsou naši řidiči zodpovědní a máme za poslední léta nulový záchyt při preventivních kontrolách během služeb, nemůžeme ani nechceme v nich polevit. Pokud se tato technologie osvědčí, budeme zvažovat, že bychom tuto výbavu zařadili do zadávacích podmínek pro výběrová řízení na nové vozy,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Namátkové kontroly u řidičů provádí výpravčí před začátkem služby, v průběhu dne pak na konečných stanicích pracovníci dispečinku a technici jízdy. Ročně jich uskuteční na 13 tisíc. Za posledních sedm let během služby žádný z řidičů nenadýchal. Pouze dvakrát pracovníci DPMB řešili před nástupem do služby tzv. zbytkový alkohol. „Šlo o zanedbatelné hodnoty, přesto jsme řidiče do služby pustit nemohli,“ doplnil dopravní ředitel DPMB Jan Seitl.

Zařazení alkohol testerů do standardní výbavy vozů by podle dopravního podniku znamenalo úsporu času pracovníků, kteří kontroly provádějí. Dispečink by mohl na dálku požadovat provedení testu i během střídání řidičů v provozu.

Tagy alkohol tester alkohol v dopravě DPMB
33 komentářů