Terminál vratislavského letiště projde rozšířením, kapacita vzroste na 10 milionů cestujících ročně

Boeing 787 Dreamliner společnosti LOT Polish Airlines na vratislavském letišti. Zdroj: Facebook.com - Port Lotniczy WrocławBoeing 787 Dreamliner společnosti LOT Polish Airlines na vratislavském letišti. Zdroj: Facebook.com - Port Lotniczy Wrocław

Počítá se i s novým parkovacím domem a řídící věží, hotovo má být v roce 2035.

Deset měsíců po oznámení velkého modernizačního projektu letiště Vratislav v hodnotě téměř dvou miliard přicházejí další ambiciózní plány. Zatímco dříve byl veřejnosti představen projekt vybudování nové stojánky či pojezdových drah, nyní byla publikována vize rozšíření terminálu. Počítá se i s novým parkovacím domem a řídící věží. Informoval o tom portál Pasazer.com.

Současný terminál na Letišti Mikuláše Koperníka zahájil provoz v roce 2012. Stavba byla navržena tak, aby se dala v budoucnu rozšířit. V první etapě plánované na roky 2026 až 2028 by tak mělo dojít k rozšíření, díky kterému má terminál dosáhnout kapacity asi osmi milionů pasažérů ročně. Jeho plocha se tím zvětší o přibližně 30 tisíc metrů čtverečních.

Terminál se díky své modularitě „roztáhne“ do obou bočních stran, na každé o 75 metrů. Přibudou mu tím tři nástupní mosty, zvýší se počet odbavovacích přepážek a větší bude i prostor bezpečnostní kontroly a hala pro výdej zavazadel. Proměnou by měla projít rovněž nynější dispozice interiéru a novinkou bude také věž pro řízení provozu na odbavovacích plochách.

Terminál letiště Vratislav po rozšíření a přístavbě další budovy i parkovacího domu.Zdroj: Pasazer.com

Terminál letiště Vratislav po rozšíření a přístavbě další budovy i parkovacího domu. Zdroj: Pasazer.com

Nová dvoupodlažní budova terminálu a parkovací dům pro 600 aut

Do deseti let má pak přijít na řadu druhá etapa investice. Tato fáze dále rozšiřuje terminál o novou část ve směru na západ, což má přinést další nárůst kapacity na finálních 10 milionů cestujících za rok. Budova bude dvoupodlažní o délce 165 metrů. Její součástí budou čtyři nástupní mosty. Stavba zvýší počet gatů na 26.

Velké parkoviště, které se nachází na pozemcích určených pro tuto budovu, nahradí pětipodlažní parkovací dům s kapacitou 600 automobilů. Hotovo má být v roce 2035.

Terminál letiště Vratislav po rozšíření a přístavbě další budovy i parkovacího domu.Zdroj: Pasazer.com

Terminál letiště Vratislav po rozšíření a přístavbě další budovy i parkovacího domu. Zdroj: Pasazer.com

Tagy Letiště Vratislav Polsko Vratislav WRO Wroclaw
10 komentářů