Letiště Vratislav čeká rozšíření, EU doplatí historicky nejvyšší částku

Terminál Letiště Vratislav Foto: Twitter Wroclaw AirportTerminál Letiště Vratislav Foto: Twitter Wroclaw Airport

Modernizace zvýší kapacitu letiště a urychlí pozemní provoz.

Infrastrukturu vratislavského letiště čeká velké rozšíření. Modernizační projekt v hodnotě 350 milionů zlotých (1,792 miliardy Kč) zahrnuje vybudování nové stojánky, paralelní pojezdové dráhy či rychlé odbočky z ranveje. Stavba bude z poloviny hrazena z evropských fondů, ve smyslu objemu finančních prostředků EU jde o největší investici v letectví v Evropě. Cílem akce je zvýšit operační schopnosti letiště pro vojenské účely. Z rozšíření však bude těžit i civilní provoz, který se dočká značného zrychlení pozemních procedur.

V rámci oznámené investice vyroste na Letišti Mikuláše Koperníka nová odbavovací plocha pro dvanáct letadel kategorie C, do které patří například Airbus A320 nebo Boeing 737. Nacházet se bude hned naproti stávající stojánky před osobním terminálem. Jejím benefitem bude také vznik dodatečného místa pro největší letouny z kategorie F, jako je například An-124 Ruslan nebo Boeing 747. Dodatečná pojezdová dráha pak usnadní pohyb vojenských letadel bez zastavení civilního provozu. Připravuje se navíc vznik nového logistického centra amerického letectva, které letiště využívá jako důležitou základnu.

Zavedením pojezdové dráhy pro rychlé odbočení z přistávací a vzletové dráhy dojde k výraznému zkrácení pobytu letadel na ranveji, čímž se zvýší její kapacita. Vybudována bude také nová stojánka k odmrazování letadel na opačné straně letiště k té současné. Letounům tak budou k dispozici hned čtyři speciální místa, která jim umožní start v obou směrech dráhy. Přestavěna bude i stávající pojezdová dráha, která taktéž získá povolení pro letadla z kategorie F.

Se stavebními pracemi na nové odbavovací ploše se začne na konci příštího roku, ostatní části přijdou na řadu ve 2. kvartálu roku 2024. Jde o největší polský projekt spolufinancovaný Evropskou unií v dopravě v rámci Connecting Europe Facility 2021–2027 (CEF 2, Nástroj pro propojení Evropy).

Před nedávnem oznámil rozšíření svého technického zázemí v dolnoslezském hlavním městě také Ryanair. I v jeho případě se bude jednat o největší investici v zemi. Vratislavské letiště je v současnosti co do počtu odbavených cestujících čtvrtým největším letištěm v Polsku. Ještě letos chce překročit hranici 2,5 milionu pasažérů. V historicky nejúspěšnějším roce 2019, tedy těsně před vypuknutím pandemie, to bylo na 3,5 milionu.

Modernizace Letiště Vratislav Foto: Facebook Port Lotniczy Wroclaw

Modernizace Letiště Vratislav Foto: Facebook Port Lotniczy Wroclaw

Tagy Letiště Vratislav Vratislav WRO Wroclaw
26 komentářů