Teplice představily nový devatenáctimetrový trolejbus

Trolejbus 33 Tr. Foto: Honza TranTrolejbus 33 Tr. Foto: Honza Tran

Cestující v Teplicích mohli tento týden usednout poprvé do nového devatenáctimetrového trolejbusu, který bude nasazen v městské hromadné dopravě. Další

Cestující v Teplicích mohli tento týden usednout poprvé do nového devatenáctimetrového trolejbusu, který bude nasazen v městské hromadné dopravě. Další dva dvanáctimetrové trolejbusy dostane lázeňské město v polovině měsíce. Hodnota celé zakázky na tři vozidla byla téměř 43 milionů korun s DPH.

Devatenáctimetrový prototyp Škoda 33 Tr. s novou karoserií bude nasazen do plného provozu zhruba 10. října. „Máme to štěstí, že je to první vůz v novém designu od společnosti SOR, v současnosti je jediný v republice, který půjde do provozu MHD,“ řekl teplický primátor Hynek Hanza (ODS).

Kloubový trolejbus bude ještě osazen odbavovacím systémem. „Rozdíl oproti starým patnáctimetrovým vozů, které se už nevyrábějí, je ve výbavě. Je tu klimatizace pro celý vůz, kterou lze v zimě přitápět. Pro posílení bezpečnosti slouží několik bezpečnostních kamer, vnější kamera je pak vepředu i vzadu,“ uvedl Jakub Číže z odboru dopravy teplického magistrátu.

Teplice mají v provozu devět velkokapacitních trolejbusů. Jeden z nejstarších vozů přejde po nasazení nového, do kterého se vejde 120 lidí, do trvalé zálohy. Prototyp bude jezdit na linkách z části Řetenice. Dva dvanáctimetrové trolejbusy budou v provozu nejpozději 1. listopadu.

Teplice investují do obnovy vozového parku z vlastního rozpočtu. Z lázeňského města mají postupně zmizet autobusy. Nahrazují je parciální trolejbusy. Město chce podporovat elektromobilu, provoz MHD bude podle rozhodnutí radnice do roku 2023 kompletně elektrický.

V předchozích letech město řešilo budoucnost MHD. Radnice v roce 2017 rozhodla s ohledem na nové technické možnosti, jako jsou parciální vozidla, ochranu ovzduší či lázeňství, že do roku 2023 bude celá MHD převedena na elektrický provoz.

Městskou hromadnou dopravu v Teplicích provozuje firma Arriva, smlouvu má do konce roku 2023. Vlastníkem vozidel je město.

ČTK

Tagy MHD Teplice Škoda 33 Tr Škoda Electric Teplice trolejbusy v Teplicích
17 komentářů