Tel Aviv vybuduje 27 kilometrů nové tramvajové trati. Zakázku získalo španělsko-izraelské sdružení v čele s CAF

Tramvaj CAF Urbos pro Tel Aviv. Foto: CAFTramvaj CAF Urbos pro Tel Aviv. Foto: CAF

Jde o největší dopravní projekt v historii Izraele.

Španělský výrobce dopravních prostředku CAF získal velkou zakázku na rozšíření veřejné dopravy v největším izraelském městě. V Tel Avivu postaví ve sdružení se společností Shapir novou 27 kilometrů dlouhou trať nazvanou Purple Line. Součástí zakázky za 1,015 miliardy eur je i dodávka nových tramvají a údržba po dobu 25 let.

CAF oznámil získání zakázky v tiskové zprávě. Objednatelem je místní organizátor dopravy NTA. Ten si od stavby nové linky slibuje lepší napojení oblasti zvané Gush Dan. Jde o největší dopravní projekt v historii Izraele.

Nová linka bude mít na 27 kilometrech celkem 45 zastávek. Bude začínat v centru Tel Avivu u nádraží Arolozorov a propojí střed zejména s východními předměstí včetně univerzitního kampusu Bar Ilan University a městem Yehud-Monoson.

Kromě samotné stavby je součástí zakázky dodávka 98 nových tramvají typu Urbos. Mají mít délku 35 metrů, součástí zakázky je i opce na pořízení dalších 32 tramvají. CAF se na zakázce bude podílet více než polovinou. Provoz na nové trati má být zahájen v roce 2027.

Mapa sítě metra a tramvají v Tel Avivu. Foto: NTA

Mapa sítě metra a tramvají v Tel Avivu. Foto: NTA

Tagy CAF izrael Tel Aviv
12 komentářů