Tady pracuje můj táta! Stavební firma Colas bojuje proti bezohledným řidičům

Pokládka asfaltu na D10. Pramen: COLAS CZPokládka asfaltu na D10. Pramen: COLAS CZ

Na šestikilometrovém úseku D10 mezi sjezdy Hlavenec a Tuřice finišuje pokládka nového asfaltu, kterou provádí firma Colas CZ ve sdružení

Na šestikilometrovém úseku D10 mezi sjezdy Hlavenec a Tuřice finišuje pokládka nového asfaltu, kterou provádí firma Colas CZ ve sdružení se Strabagem. Dělníci zde přitom musejí čelit nejen rozmarům počasí, ale také neukázněným řidičům, kteří často překračují povolenou rychlost a ohrožují tak stavbaře na životě.

„Dělníky od husté dopravy často oddělují jen plastové dopravní značky, takzvané směrovací desky. Řidiči přitom červenobílou plastovou desku kvůli nepozornosti nebo vysoké rychlosti často porazí. Každé ráno musíme úsek projít a značky narovnat,“ říká hlavní stavbyvedoucí Colasu Petr Krejčí. Výjimkou prý není ani neslušné pokřikování na dělníky či odhazování odpadků.

Firma Colas CZ proto nedávno odstartovala kampaň „Tady pracuje můj táta“, v níž chce pomocí informačních tabulí s dětskou kresbou upozornit řidiče, aby nezapomínali na nebezpečnou práci dělníků na silnicích. „Chceme upozornit, že na stavbě nepracují roboti, ale tátové od rodin,“ doplňuje manažer bezpečnosti Colasu Petr Vencl. Colas působí v 50 zemích, kampaň tak má řadu jazykových mutací.

Na riskantní chování řidičů vůči dělníkům a silničářům a rostoucí počet kolizí upozorňuje i Ředitelství silnic a dálnic. „Mnoho nových zaměstnanců to psychicky nevydrží a od té práce uteče,“ řekl v dubnu deníku Zdopravy.cz risk manager a předseda odborů v ŘSD Karel Skoupil. Mezery vidí především v práci policie, která podle něj „není na dálnicích vidět“.

Silničáře ohrožují nezodpovědní řidiči. Pramen: ŘSD

Silničáře ohrožují nezodpovědní řidiči.
Pramen: ŘSD

Tagy Colas CZ D10 dálnice
45 komentářů