dkv-spojujeme

SŽDC začala používat „dočasné“ logo, čeká stále na zápis nového

Dočasné logo, které začala používat SŽDC. Foto: SŽDCDočasné logo, které začala používat SŽDC. Foto: SŽDC

Správa železniční dopravní cesty začala používat nové logo, které dosud nepředstavila. Vychází z loni prezentovaného návrhu, který ale zatím kvůli

Správa železniční dopravní cesty začala používat nové logo, které dosud nepředstavila. Vychází z loni prezentovaného návrhu, který ale zatím kvůli sporům o autorství nezapsal Úřad průmyslového vlastnictví.

Na rozdíl od loni představeného loga chybí v novém grafickém zobrazení kolejnicová spojka, jde jen o dvě kolejnice. „Stále čekáme na rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví ve věci registrace nového loga. Vzhledem k této skutečnosti jsme se rozhodli využívat nově připravený korporátní design s využitím dočasného loga, který obsahuje název společnosti,“ vysvětlila mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. Podle ní SŽDC za dočasné logo neplatila nic navíc.

Správce kolejí nepočítá s variantou, že by úřad nakonec nové logo neschválil. I dočasné je od společnosti Studio Marvil, která s novým konceptem přišla. „Chceme již pracovat s designem, barvami. Jakmile se zapíše nové logo, začneme využívat. I toto dočasné logo je od Marvilu,“ dodala Šubová.

SŽDC představila nové logo loni, na přelomu roku ale zastavila jeho zavádění kvůli sporu u ÚPV. Proti logu přišla námitka, která zpochybňuje autorství. SŽDC i autoři ale inspiraci z jiného díla odmítli. Podle zdrojů serveru Zdopravy.cz se spor týká samotného námětu loga. Studio mělo doložit letecké snímky zhlaví, podle kterého vznikly koleje a kolejová spojka v logu.

Dočasné logo, které začala používat SŽDC. Foto: SŽDCNové logo SŽDC. Foto: SŽDCNové logo SŽDC. Foto: SŽDCNové logo SŽDC. Foto: SŽDCNové logo SŽDC. Foto: SŽDC

Nové logo má podle tiskové zprávy SŽDC z června loňského roku přispět k jasnému vnímání společnosti širokou veřejností. „Jako ústřední motiv jsme zvolili písmeno Ž stylizované jako schéma kolejiště, tři paralelní koleje propojené výhybkou. Symbol Ž je zároveň zkratkou slova Železnice, které nejlépe shrnuje jinak dlouhý a pro širší veřejnost obtížně zapamatovatelný název Správa železniční dopravní cesty. Ž jako železnice je nejlepší způsob, jak společnost SŽDC učinit všeobecně srozumitelnou a zapamatovatelnou,“ vysvětlil loni v červnu autor návrhu.

Za nové logo a kompletní grafický manuál zaplatila SŽDC 1,9 milionu korun. Obměna loga bude probíhat s ohledem na minimalizaci nákladů postupně během následujících pěti let v rámci provozu, údržby a modernizace. Poprvé využila SŽDC nové logo při zveřejnění nových jízdních řádů pro rok 2018.

Tagy Logo SŽDC
13 komentářů