SŽDC vyhrála spor s ČEZ, získá zpět přes miliardu korun

CZ Loko. Elektrická lokomotiva EffiLiner 3000 zvaná "Belgičanka". Autor: CZ LokoCZ Loko. Elektrická lokomotiva EffiLiner 3000 zvaná "Belgičanka". Autor: CZ Loko

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dosáhla důležitého vítězství ve sporu o trakční elektřinu a její odběry v roce 2010. Hospodářské

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dosáhla důležitého vítězství ve sporu o trakční elektřinu a její odběry v roce 2010. Hospodářské noviny dnes informovaly, že podle pravomocného rozhodnutí musí ČEZ prodej vrátit SŽDC 1,115 miliardy korun a zaplatit současně téměř 200 milionů korun na úrocích a nákladech právníků.

Jde tak zřejmě o poslední kapitolu dlouhého sporu, který se vleče od konce roku 2008. Tehdy SŽDC uzavřela tříletou smlouvu s ČEZ prodej na dodávku elektřiny pro všechny dopravce na české železnici s hodnotou zhruba tři miliardy korun, dopravci nemohli nakupovat elektřinu přímo. Po změně zákona v roce 2009 ale mohli dopravci už nákup trakční energie řešit sami. Změna přišla v době, kdy ceny silové elektřiny výrazně klesly a odběr přes smlouvu SŽDC už byl nevýhodný: zatímco cena SŽDC byla kolem 2000 Kč za megawatthodinu, ČD platily zhruba o třetinu méně. ČEZ pak požadoval po SŽDC zaplacení ušlého zisku kvůli neodebrání elektřiny.

Soudy se ke sporu dosud stavěly různě. V roce 2015 Vrchní soud dal za pravdu ČEZ prodej a SŽDC částku uhradila. SŽDC se ale dovolala k Nejvyššímu soudu, ten verdikt zrušil a poslal ho zpět soudům nižších instancí. Ty daly za pravdu SŽDC s vysvětlením, že správci železnice za škodu nemohou kvůli změně zákona.

ČEZ Prodej věří, že verdikt není konečný, a proti původnímu verdiktu podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

Tagy ČEZ prodej Správa železniční dopravní cesty SŽDC trakční elektřina
22 komentářů