SŽ: Dopravci příští rok ušetří na trakční elektřině tři čtvrtě miliardy

Bobinka a Elinka. Pramen: ČDBobinka a Elinka. Pramen: ČD

Dodavatelem elektřiny pro českou železnici zůstane příští rok společnost Powertica Energie z portfolia podnikatele Pavla Tykače.

Železniční dopravci by po letech růstu nákladů měli příští rok výrazně ušetřit na trakční elektřině. Slibuje to Správa železnic (SŽ), která aktuálně zajistila a cenově zafixovala 80 procent předpokládané spotřeby pro příští rok. Zbylá pětina se bude nakupovat za takzvané spotové ceny na denním trhu.

Nákupní cena SŽ za zmíněných 80 procent spotřeby pro příští rok činí 2 431 korun za MWh, letos je průměrná cena včetně nákupu za spotové ceny 3 063 korun za MWh. Na výslednou cenu za rok 2025 bude mít vliv cena elektřiny nakoupené na denním trhu, už nyní nicméně SŽ předpokládá meziroční úsporu přes 750 milionů.

Správa železnic vysoutěžila dodavatele silové trakční elektřiny na příští rok už letos na jaře. Vítězem aukce se stala společnost Powertica Energie z portfolia podnikatele Pavla Tykače. Stejná firma (ještě pod názvem Sev.en Industry Supply) vyhrála aukci i loni na dodávky pro letošní rok. Narušila tak letitou dominanci společnosti ČEZ na české železnici.

Hodnota vítězného koeficientu dodavatele vzešlá z aukce (tedy obchodní přirážka, dle které se vybírá vítěz) je pro příští rok 142,9 Kč/MWh, pro letošní rok byla 168,9 Kč/MWh. Pro rok 2023 nabídl ČEZ 248,5 Kč/MWh.

Samotný nákup elektřiny pak probíhá postupně, 80 procent je zajištěno fixací prostřednictvím velkoobchodních produktů, zbylá pětina se bude nakupovat za takzvané spotové ceny na denním trhu.

Tagy Správa železnic trakční elektřina
39 komentářů