Swiss vyzkouší umělou inteligenci na palubách letadel, pomůže s počítáním cestujících

Airbus letecké společnosti Swiss International Air Lines. Foto: Swiss International Air LinesAirbus letecké společnosti Swiss International Air Lines. Foto: Swiss International Air Lines

V budoucnu by mohla umělá inteligence posádky letadel v počítání cestujících zcela nahradit.

Švýcarská letecká společnost Swiss otestuje využití umělé inteligence. K testování dojde přímo na palubách  letů z Curychu, konkrétně mezi dubnem a červnem. Týkat se bude počítání cestujících během nástupu do letadla. Jde o běžně vykonávanou činnost, nyní by však měla personál nahradit umělá inteligence. Jejím použitím míří dopravce k vyšší bezpečnosti a současně nižší pracovní zátěži na zaměstnance. Swiss o tom informoval v tiskové zprávě.

Za účelem testování bude v kabině vybraných letů instalována kamera pro zaznamenávání nástupu cestujících a jejich počítání. Nahrávací zařízení musí umět například rozlišit, zda cestující nese v náručí kojence. Nároky na bezchybnost jsou kladeny i v náročných světelných podmínkách. Všechny pořízené záznamy budou zpracovány v plném souladu s přísnými evropskými (GDPR) a švýcarskými (FADP) ustanoveními o ochraně dat a poté budou vymazány.

Počítání cestujících umělou inteligencí bude zatím jen na zkoušku, paralelně se na něm bude stále podílet pozemní i palubní personál za použití zavedeného manuálního postupu. Výsledky sčítání budou podle dopravce soustavně analyzovány, aby se mohla spolehlivost umělé inteligence neustále zlepšovat. Cestující dotčených letů budou o procesu informováni před nástupem. Po ukončení studie provede Swiss analýzu výsledků a poté rozhodne o dalším postupu a případném zavedení procesu do reálného provozu.

Tagy AI Švýcarsko Swiss SWISS International Air Lines umělá inteligence
30 komentářů