Švýcaři zkoumají novou lanovku přes ledovec. Propojila by kantony Bern a Wallis

Nová lanovka Matterhorn Glacier Ride II. Foto: Matterhorn BahnenNová lanovka Matterhorn Glacier Ride II. Foto: Matterhorn Bahnen

Obce si od nové lanovky slibují rozvoj cestovního ruchu.

Ve Švýcarsku vzniká nový plán na jednu z nejdelších lanovek na světě. Nová lanová dráha může propojit město Lenk v kantonu Bern v údolí Simmental na severní straně Bernských Alp se střediskem Crans Montana v kantonu Wallis (Valais). Délka nového spojení by přesáhla deset kilometrů, obce a regiony si od ní slibují větší rozvoj cestovního ruchu.

Zda se lanovku vyplatí postavit, nebo ne, má ukázat nová studie, o jejímž zadání informovala švýcarská média, například Berner Oberlander. Trasa má vést z nádraží v Lenku přes stanici lanovky Metsch přes ledovec Plaine Morte do horní stanice lanovky Plaine Morte v kantonu Wallis. Vedla by tak ve výšce přes tři tisíce metrů nad mořem. Dosud tyto části Alp nejsou nijak propojené přímou trasou. Z Lenku musí do Crans Montany oklikou přes Lötschbergský tunel.

Kvůli plánům na lanovku vznikl už nový spolek s názvem Cradle. Jde o zkratku názvů lyžařských středisek Crans-Montana, Adelboden a Lenk. Stojí za ním provozovatelé lanovek na obou stranách Bernských Alp. Podle sdružení by nová lanovka propojila dva velmi atraktivní turistické regiony.

„Je to jedinečná příležitost propojit turistická centra německy mluvící části Švýcarska s francouzsky mluvící částí,“ uvedl Bruno Huggler, ředitel Crans-Montana Tourism. Spojením obou částí by vznikl druhý největší lyžařský areál v zemi.

Studie proveditelnosti má ukázat, zda se taková lanovka někdy zaplatí. Oba regiony věří, že se z lanovky stane jedna z velkých nových atrakcí Švýcarska. Součástí má být i prozkoumání možnosti neudělat z lanovky jen turistickou atrakci, ale zapojit ji do systému švýcarské veřejné dopravy.

Podobná lanovka přes ledovce ve Švýcarsku nedávno vznikla, jde o spojení Zermattu a italské středisko Cervinia kolem Matterhornu.

Nová lanovka kolem Matterhornu propojila Itálii a Švýcarsko, jedna jízda vyjde na téměř čtyři tisíce korun

Tagy Cradle Lenk - Crans Montana Švýcarsko
8 komentářů