Sucho ovlivní další nostalgickou akci, Kafemlejnek nesmí do Bezdružic

Brejlovec a karkulka. Autor: České dráhyBrejlovec a karkulka. Autor: České dráhy

Součástí akce bude i pochod za vybudování trati do Teplé.

Na trať z Pňovan do Bezdružic se tento víkend vrátí historické vlaky. Původně plánovanou parní lokomotivu „Kafemlejnek“ (310.072) nakonec není možné kvůli horkému a suchému počasí a s tím souvisejícím rizikem požáru nasadit. Místo ní vyjedou historické vlaky tažené motorovými lokomotivami.

Pro fanoušky železniční nostalgie bude připravena jedna jízda z Bezdružic do Cebivi a zpět a tři jízdy z Bezdružic do Kokašic a zpět. Zájemci se budou moci svézt také historickým autobusem v úseku Bezdružice – Teplá. Chybět nebude ani pestrý doprovodný program ve městech a obcích na trati.

Souprava bude sestavena z historických vozů řady Ci s dřevěnými sedadly (tzv. „dřeváků“). V jejím čele pojede motorová lokomotiva Karkulka (T444.030), případně Hektor (T435.0145).

V Bezdružicích, Konstantinových Lázních a Kokašicích bude připraven doprovodný program. V Bezdružicích budou přichystána divadelní, taneční a hudební vystoupení, návštěvníci si prohlédnou modelovou železnici a výstavu o historii železnice nebo se svezou na historické drezíně. Od 17 hodin se ve městě konají také Slavnosti léta. Doprovodný program bude i ve stanici Kokašice a v Konstantinových Lázních si zájemci budou moci prohlédnout hasičské muzeum a lázeňský park.

Několik desetiletí se zvažuje i prodloužení tratě a nejčastěji se zmiňuje její napojení na železniční stanici v Teplé. Právě v úseku Bezdružice – Teplá tak bude o víkendu jezdit historický autobus (linka 211). V neděli se také uskuteční turistický pochod na podporu dostavby této tratě. Začínat bude v 10 hodin na nádraží v Teplé.

Na této akci spolupracují České dráhy s Plzeňskou dráhou, Škoda Bus klubem, Společností pro veřejnou dopravu a řadou dalších partnerů. Chornický železniční klub zajistí během víkendu na všech zvláštních vlacích železniční personál v dobových uniformách.

Kompletní informace jsou na stránkách Bezdružické lokálky.

Tagy Bezdružické parní léto trať 177 Pňovany - Bezdružice
41 komentářů