Studentské slevy v dopravě: ISIC stačí elektronicky, nenechte se zmást revizorem

Přepravní kontrola v DPP. Zdroj: Dopravní podnik hlavního města PrahyPřepravní kontrola v DPP. Zdroj: Dopravní podnik hlavního města Prahy

Dopravní podniky největších měst fyzickou slevovou kartu nevyžadují. Problém by neměl být ani ve vlaku.

Postupná digitalizace v dopravě se již projevuje i ve slevách na jízdném. Některé školy například přestaly s vydáváním revalidačních známek k prodloužení platnosti pro studentské průkazy ISIC. Průvodčím nebo revizorům tak musí během případné kontroly stačit k ověření platnosti průkazu prokázání se jeho platnou digitální verzí v mobilní aplikaci Alive APP.

Smluvní přepravní podmínky dotázaných dopravních podniků tří největších měst s takovou variantou už v dnešní době počítají. Jiná však může být osobní zkušenost. Na deník Zdopravy.cz se obrátil student jedné z pražských škol s tím, že revizoři odmítli prokázání aplikací akceptovat a požadovali fyzickou kartu.

Mluvčí pražského dopravního podniku (DPP) Daniel Šabík k tomu na dotaz Zdopravy.cz však uvedl, že mohlo jít o pochybení jednotlivce.

„DPP samozřejmě akceptuje také elektronickou verzi ISIC karty, a to od vzniku této možnosti. Pokud došlo u nějakého uživatele platné elektronické ISIC karty k problému s jejím uznáním na straně DPP, jednalo se nejspíše o individuální pochybení jednotlivce, za což se omlouváme,“ vysvětlil Šabík. Pracovníky přepravní kontroly tak podle něj v tomto ohledu čeká proškolení.

Problémy hlaste

Pražský dopravní podnik v obecné rovině doporučuje cestujícím, kteří by měli problémy s uznáváním platné elektronické ISIC karty, aby svůj podnět podali prostřednictvím kontaktního formuláře na webových stránkách v sekci kontakty s detailnějšími informacemi, kdy, v kolik a kde, resp. na jaké lince, k tomu došlo.

V brněnském a ostravském dopravním podniku využívají cestující status studenta výhradně u předplatných jízdenek. Platnost se tak ověřuje předem.

„Studenti mají nárok na slevu pouze u předplatných jízdenek. Ty se prodávají online, takže studenti do systému zapisují číslo ISIC karty. Z tohoto pohledu proto vůbec nerozlišujeme, zda je karta elektronická nebo fyzická,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku města Brna (DPMB) Hana Tomaštíková.

Fotka ani index nestačí

Elektronický ISIC akceptují také na železnici. Mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová potvrdila, že dopravce elektronický ISIC uznává. Upřesnila, že v rámci studentů rozlišují slevy 50 % na studenty od 6 do 18 let, kdy je zajímá pouze rok narození, a studenty do 26 let, kdy uznávají průkaz v podobě fyzické karty i aplikace.

Nestačí však pouhá fotka průkazu, fyzický ISIC pak musí být opatřen revalidační známkou. Studenti podle mluvčí někdy zkoušejí využít jako doklad pro získání slevy svůj index. „Tuto praxi však nepřijímáme,“ konstatuje mluvčí.

Pokud je studentovi nad 26 let, sleva je jen desetiprocentní. Do 30 let věku RegioJet uznává také studentské průkazy Eyca.

„Průkazy Alive a ISIC jsou věkového omezení. Pokud si cestující například zakoupí jízdenku pro studenta do 26 let a při prokazování je zjištěno, že už mu 26 bylo, tak mu vypočítáme doplatek ve výši 40 %, protože má jako držitel platného ISICu stále nárok na slevu 10 %,“ dodala Kostřicová.

Učitelé mají smůlu

Zákazníci se podle ní RegioJetu občas dotazují, proč k uplatnění slev neakceptují učitelské průkazy ITIC. Ty u některých poskytovatelů slouží k získání stejné slevy, jako mají studenti.

„Je důležité si uvědomit, že ITIC (International Teacher Identity Card) je slevový průkaz primárně určený pro učitele, což je již zřejmé z jeho názvu, kde „T“ značí „teacher“ (učitel). Naše slevové politiky jsou specificky navrženy pro studenty, a proto, i když chápeme možné nepříjemnosti pro držitele ITIC průkazů, musíme zachovat toto rozlišení,“ upřesnila Kostřicová.

Stevardi podle Kostřicové kontrolují odbavovací zařízení, které jim zobrazuje údaje o cestujícím. Tento systém jim umožňuje zjistit, zda byla pro konkrétní jízdenku zakoupena sleva a jaká je její výše.

Problém v elektronických ISIC kartách nevidí ani České dráhy (ČD). „V prostředí ČD nemáme problém s načítáním elektronických verzí ISIC karet,“ potvrdil deníku Zdopravy.cz mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

 

Setkali jste se již někdy s problémy při prokazování nároku na studentskou slevu? Napište nám do diskuze.

Tagy digitalizace doprava do školy ISIC slevy pro studenty slevy v dopravě studentské jízdné
66 komentářů