Ministerstvo zpřístupnilo veřejnosti data z technických prohlídek aut

Stanice technické kontroly. Foto: MDČRStanice technické kontroly. Foto: MDČR

Ministerstvo současně začalo poskytovat více statistik z centrálního registru vozidel.

Stát nově otevřel veřejnosti další data o technických kontrolách vozidel, například o závadách, které technici našli. Na webu kontrolatachometru.cz jsou po zadání VIN kódu nově k dispozici i informace z technického protokolu STK, zejména pak nalezené závady při prohlídce na Stanici technické kontroly. Až doposud přitom byl zpřístupněn pouze stav ujetých km při prohlídce. Již od října jsou informace z registru vozidel dostupné rovněž na Portálu občana, kde lidé okamžitě získají informaci o době vlastnictví nebo provozování daného vozidla.

„To tak může pomoci pro jednání s pojišťovnou nebo v případech, kdy si chce občan ověřit, zda byl dokončen proces převodu vozidla na jiného majitele. Kromě toho jsou k dispozici i desítky dalších údajů z registru vozidel jako například typ vozidla, objem motoru nebo povolené hmotnosti vozidla, a to vždy pouze za období, ve kterém občan daný vůz provozoval nebo vlastnil,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Novinkou je také projekt Datová kostka, kde si každý může vyhledat vybrané statistiky z Registru silničních vozidel. Díky Datové kostce na adrese www.dataovozidlech.cz si každý může podle zadaných parametrů vyhledat vybrané statistiky a veřejně publikovatelná data z Registru silničních vozidel. Datová kostka poslouží hlavně lidem, kteří potřebují statistické přehledy o vozidlech.

Využít ji mohou například studenti jako podklad pro své seminární či diplomové práce, motorističtí novináři či odborníci z automobilového průmyslu. Vyhledávat v ní samozřejmě mohou i zájemci o automobilismus z řad veřejnosti. Na výběr přitom mají ze dvou modulů „výdej dat“ a „statistické přehledy“. V prvním jmenovaném obdrží vybrané údaje z Registru silničních vozidel ve formátu CSV (Excel), který je vhodný pro další statistické zpracování dat. V tom druhém se naopak na základě zvolených parametrů zobrazí údaje o počtu vozidel v přehledné tabulce.

Novinky navazují na předchozí digitalizační projekty ministerstva dopravy. Od 1. června lze skrze Portál občana pomocí datové schránky plně elektronicky požádat o nový řidičský průkaz v případě vypršení platnosti (tzv. e-podání). Stav bodového konta je jednoduše zjistitelný skrze Portál občana. Majitelé vozidel vlastnící datovou schránku jsou automaticky informování o končící platnosti pravidelné technické prohlídky. Od prosince 2020 si řidiči mohou koupit elektronickou dálniční známku, nejen z počítače, ale i přes mobil. Od stejného měsíce mohou lidé cestovat po železnici s více dopravci na jeden cestovní doklad – OneTicket.

Tagy centrální registr vozidel digitalizace Ministerstvo dopravy STK
13 komentářů