Středočeský kraj zvažuje zastavení osobní dopravy na dalších dvou tratích

Motorový vůz RegioSprinter společnosti Die Länderbahn CZ mezi Lužnou a Žatcem. Foto: Doprava Ústeckého krajeMotorový vůz RegioSprinter společnosti Die Länderbahn CZ mezi Lužnou a Žatcem. Foto: Doprava Ústeckého kraje

V ohrožení je zejména spojení mezi Lužnou a Žatcem.

Středočeský kraj zvažuje, že od příštího jízdního řádu zastaví kvůli nedostatečnému zájmu cestujících a úsporám provoz na dalších regionálních tratích. Rozhodnutí ještě nepadlo.

Na dotaz deníku Zdopravy.cz to uvedl radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN). „Zvažujeme zastavení osobní dopravy ještě na jedné až dvou tratích,“ řekl Borecký. Podle něj ale ještě není rozhodnuto, zda k tomu dojde a jaká to bude. Jako příklad uvedl jedinou: z Lužné do Žatce.

O té se spekulovalo už při loňské redukci, nakonec provoz zůstal. Důvodem může být i to, že by se na konci musel domluvit s Ústeckým krajem, který zde dopravu objednává. Kraje přitom od prosince ještě v této relaci posílily autobusovou dopravu. „Zatím nás Středočeský kraj v této věci neoslovil a náš dopravní plán u této linky U14 do Lužné přímo vynucuje potřebu společného postupu se Středočeským krajem a připouští jak posílení linky na 120 min interval spojení, tak i jeho útlum,“ řekla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková. „Dlouhodobá přepravní data na trati Lužná – Žatec bohužel nevykazují výraznější vytížení těchto spojů, což si uvědomují i zástupci Ústeckého kraje, a proto nelze žádné případné budoucí kroky v tuto chvíli nelze předjímat,“ řekl loni na podzim mluvčí Integrované dopravy Středočeského kraje Oldřich Buchetka.

Podle Boreckého může nastat situace, že se provoz nezastaví již na žádné trati. „Ta hlavní redukce je již za námi,“ dodal Borecký.

Středočeský kraj od loňské prosincové změny jízdního řádu na několika tratích zastavil osobní dopravu, na dalších ji výrazně omezil. „Stížnosti na tuto změnu byly na počátku, teď již nejsou. Jedinou výjimkou je trať Vraňany – Lužec nad Vltavou, kde chystáme změnu v jízdních řádech autobusů kvůli lepším přestupům na vlak,“ dodal Borecký.

Tagy omezení provozu na regionálních tratích Středočeský kraj trať 124 Lužná u Rakovníka - Jirkov Ústecký kraj
346 komentářů