Středočeský kraj rozšíří nástup do autobusů všemi dveřmi, první data ukazují nárůst tržeb

Nový autobus SOR ICN 12 v barvách PID pro OAD Kolín. Foto: OAD KolínNový autobus SOR ICN 12 v barvách PID pro OAD Kolín. Foto: OAD Kolín

Nové opatření přineslo i eliminaci zpoždění.

Středočeský kraj chce ještě letos rozšířit počet autobusových linek, kde zavede nástup všemi dveřmi bez povinnosti odbavit se u řidiče. Důvodem je pozitivní zkušenost z prvních týdnů zkušebního provozu na dvou linkách, kde tento experiment začal.

Nástup všemi dveřmi platí na lince 519 ze Sedlčan do Votic a 705 z Poděbrad do Čáslavi. „Na lince 519 evidujeme nárůst tržeb, na lince 705 jsme v podstatě na stávajícím stavu,“ uvedl radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký.

Průlom v regionálních autobusech. Středočeský kraj vyzkouší na dvou linkách nástup všemi dveřmi

První týdny provozu tak vyvracejí obavy, že uvolnění pravidel povede k tomu, že lidé nebudou kupovat jízdenky a budou jezdit bez platného jízdního dokladu a začnou klesat tržby. „Rozhodli jsme se že na těchto linkách už nástup všemi dveřmi necháme a začneme to rozšiřovat o další linky. Zatím tedy bohužel pouze o ty, které nezasahují do Prahy,“ dodal Borecký.

Důvodem vynechání Prahy je dlouhodobá neshoda v názoru na odbavování cestujících v regionálních autobusech. Zatímco Středočeský kraj je pro nástup všemi dveřmi, pražský organizátor veřejné dopravy Ropid se domnívá, že to povede k úbytku tržeb. Nástup všemi dveřmi letos nově zavedl na vybraných linkách také Jihomoravský kraj a jeho zkušenosti jsou rovněž pozitivní.

Jihomoravský kraj rozšířil nástup všemi dveřmi na další regionální linku

Podle Boreckého nástupu všemi dveřmi přinesl ještě další pozitiva. „Podařilo se na nich eliminovat zpoždění díky úspoře času řidičů při odbavení,“ dodal Borecký.

Tagy nástup všemi dveřmi Středočeský kraj
110 komentářů