Štěrboholskou spojku čeká půlroční oprava, provoz má zůstat ve čtyřech pruzích

Štěrboholská spojka. Foto: SOKP511.czŠtěrboholská spojka. Foto: SOKP511.cz

Řidiče na východním okraji Prahy čeká v příštích měsících velká vlna omezení. Technická správa komunikací (TSK) už jedním směrem uzavřela

Řidiče na východním okraji Prahy čeká v příštích měsících velká vlna omezení. Technická správa komunikací (TSK) už jedním směrem uzavřela Českobrodskou ulici, téměř půl roku pak potrvají další opravy Štěrboholské spojky. Jde o jednu z nejvytíženějších silnic v zemi, kde denně projede přes 80 tisíc aut.

Po relativně klidném roce s jen malými opravami čeká řidiče letos téměř půlroční oprava na dvou úsecích v těsné blízkosti. Nejprve začne oprava jízdního pásu ve směru z křižovatky s Průmyslovou ulicí směrem k Černému mostu zhruba po čerpací stanici. Na ní naváže další úsek, který bude delší: od Nedokončené ulice až za odbočku ke sjezdu na Dolní Počernice a Štěrboholy (zhruba k přemostění Hostavického potoka).

TSK v materiálu pro výbor pro dopravu vysvětluje nutnost oprav především stavem vozovky. „Z důvodu velmi intenzivního provozu těžkou nákladní dopravou jsou v některých úsecích vozovky klasifikovány stupněm „havarijní stav“ a nesplňují požadavky na provozní způsobilost,“ uvádí se v materiálu.

Po celou dobu by měl být nadále zajištěn provoz v režimu 2+2, jízdní pruhy ale budou užší. Oprava úseku od křižovatky s Průmyslovou začne 16. března a skončí 5. srpna. Druhý začne 30. března, skončí v říjnu. První zakázku má na starosti Strabag, druhou Porr. TSK za opravu úseků zaplatí celkem 195,5 milionů korun.

Nejde o jediné omezení na východě Prahy. Už v půlce února začala další etapa rekonstrukce Českobrodské ulice v Běchovicích. TSK v uzavřeném místě kompletně opraví vozovku i okolní terén a tím zlepší také přehlednost v celém úseku. Jde o úsek od mostu přes Mlýnskou strouhu až po Dolnopočernickou ulici a provoz tu bude dočasně omezen. V obou směrech TSK srovná nerovnosti vozovky i okolního terénu, čímž se zlepší přehlednost před frekventovanou křižovatkou ulic Českobrodská a Mladých Běchovic. Provoz je uzavřen ve směru do Prahy, řidiči musí Běchovice objíždět. Na začátku května dojde k otočení uzavírky, neprůjezdná bude ulice ve směru z centra hlavního města.

Mapa oprav chystaných úseků Štěrboholské spojky. Foto: TSK

Mapa oprav chystaných úseků Štěrboholské spojky. Foto: TSK

Uzavírka nenení pro nikoho v okolí příjemná, ale všichni víme, že Českobrodská tu opravu nezbytně potřebuje. Kromě nového povrchu silnice zajistíme i rekonstrukci chodníků a odvodnění vozovky. Díky novému osvětlení budou ve větším bezpečí i lidé na přechodech. Zároveň tento úsek naváže na již opravené části Českobrodské a průjezd Běchovicemi tak bude plynulejší,“ řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora pro dopravu. Podél silnice navíc vzniknou vylepšené pásy zeleně.

Tagy Českobrodská Štěrboholská radiála TSK Praha
5 komentářů