Stavba pruhu pro autobusy zúží a zpomalí od března Strakonickou ulici v Praze

Vyhrazený pruh pro autobusy na Strakonické. Foto: RopidVyhrazený pruh pro autobusy na Strakonické. Foto: Ropid

Cesta do centra povede dvěma zúženými pruhy (levý bude široký jen dva metry) a rychlost bude snížena na 50 km/h

Pražská Technická správa komunikací (TSK) spustí 6. března jednu z letošních nejnákladnějších staveb, kterou je přístavba autobusového pruhu na Strakonické. To se neobejde bez dopravních omezení. Cesta do centra povede dvěma zúženými pruhy (levý bude široký jen dva metry) a rychlost bude snížena na 50 km/h. Přilehlá cyklostezka bude po dobu stavby uzavřena. Oznámila to TSK na svých stránkách.

Rozšíření o jeden pruh se týká směru do centra v úseku od zastávky Dostihová po Barrandovský most. Nově zbudovaný pruh pro autobusy bude mít délku 2,179 kilometru a podle organizace ROPID půjde o nejdelší „buspruh“ v Praze. Má urychlit průjezd autobusů po Strakonické, kde se často stojí v kolonách. Celková délka autobusových pruhů na Strakonické bude šest kilometrů. Průjezd se má zlepšit i pro řidiče osobních aut.

Zakázku na úpravu Strakonické získalo sdružení firem Porr a Swietelsky stavební s cenou 325 milionů korun.

Rozšíření Strakonické v Praze. Pramen: TSK Praha

Rozšíření Strakonické v Praze. Pramen: TSK Praha

Etapy stavby a dopravní omezení (Pramen: TSK)

Etapa I (6. 3. 2021 – 21. 3. 2022)

Práce budou probíhat za dopravního omezení, které povede dopravu ve dvou jízdních pruzích ke střednímu dělicímu pásu. V této etapě budou vykáceny překážející náletové dřeviny, vybudovány přeložky inženýrských sítí, nová dešťová kanalizace v délce 800 m, nové opěrné zdi v délce 1 500 m. Dále budou vybudovány také nové chodníky od začátku stavby až po železniční most. Vozovka bude rozšířena o jeden jízdní pruh.

Etapa II (21. 3. 2022 – 20. 5. 2022)

Práce budou probíhat v pomalém jízdním pruhu, doprava bude vedena dvěma jízdními pruhy – v rychlém jízdním pruhu a v nově vybudovaném pruhu na kraji vozovky. Dále bude provedena výměna dvou vrstev živičného krytu a provedena sanace trhlin.

Etapa III (20. 5. 2022 – 19. 7. 2022)

Práce budou probíhat v rychlém jízdním pruhu, doprava bude vedena ve dvou provizorních jízdních pruzích při pravé straně vozovky. Dále bude provedena výměna dvou vrstev živičného krytu, provedena sanace trhlin a výměna svítidel veřejného osvětlení ve středním dělicím pásu.

Tagy Strakonická TSK Praha Vyhrazený pruh pro autobusy
15 komentářů