Stavba obchvatu Frýdku-Místku běží i přes zrušení povolení dál, ministerstvo shání nové stanovisko

2. etapa stavby obchvatu Frýdku-Místku (D48). Foto: ŘSD2. etapa stavby obchvatu Frýdku-Místku (D48). Foto: ŘSD

O dalším postupu má rozhodnout stavební úřad na konci března.

Práce na dálnici D48 kolem Frýdku-Místku se zatím nezastavily, i když Nejvyšší správní soud částečně zrušil stavební povolení. O konkrétním rozsahu zastavení prací se rozhodne 28. března. Deníku Zdopravy.cz to potvrdil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.

Obecnou informaci o zrušeném stavebním povolení jsme již zhotoviteli vydali s tím, že další postup stanoví stavební úřad,“ řekl Mátl. Zástupci stavebního úřadu mají dorazit na stavbu 28. března na kontrolní den, kdy rozhodnou o dalším postupu včetně případných konzervačních opatření.

Nejvyšší správní soud zrušil stavební povolení na základě žaloby organizace Děti Země 23. února. Podle zákona může ŘSD dokončit práce nutné k minimalizaci škod ze zastavení stavby. Soud soud zrušil platnost pouze jednoho stavebního povolení na zhruba 2,3 kilometru dlouhý úsek, na další části a stavební objekty ne. Na nich podle Mátla poběží práce dál, zastaveny by měly být práce na zhruba polovině druhé etapy.

Soud zrušil povolení pro úsek, na kterém došlo i k částečnému sesuvu půdy, kvůli kterému zhotovitelé požadovali prodloužení termínu dokončení do poloviny příštího roku. Soud vyhověl kasační stížnosti spolku Děti Země, který namítal, že rozhodnutí Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje z roku 2006 je nezákonné, protože závazně nestanovilo konkrétní délku zkušebního provozu pro měření hluku a že musí nastat nejpozději do tří let od zahájení provozu obchvatu.

Ministerstvo dopravy již na úřední desce oznámilo, že vyzvalo ministerstvo zdravotnictví, aby hygienici do stanoviska doplnili dobu, po kterou se musí hluk měřit. U dálničních staveb jde běžně o tři roky. S takovou lhůtou počítá i ŘSD.

První etapa má být hotová již do letošního června. Celý obchvat má umožnit zklidnění dopravy ve Frýdku-Místku, kterým denně projede až 40 tisíc aut.