Stavba 14 km D35 může začít. Na jeden úsek má ŘSD smlouvu, u Litomyšle se druhý v soutěži neodvolá

Vizualizace dálnice D35, úsek Ostrov - Vysoké Mýto. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D35, úsek Ostrov - Vysoké Mýto. Foto: ŘSD

Úsek z Vysokého Mýta do Džbánova se již staví.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne na přelomu března a dubna se stavbou dalších dvou úseků dálnice D35 o celkové délce přes 14 kilometrů. Po včera oznámeném výběru zhotovitele úseku Džbánov – Litomyšl dnes ŘSD podepsalo smlouvu na stavbu úseku D35 Ostrov – Vysoké Mýto.

Podpis smlouvy se sdružením Eurovia CZ a M-Silnice za 1,424 miliardy korun oznámil na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Cena v soutěži spadla o 30 %. „Na stavbu je vydané pravomocné stavební povolení. Dokončuje se majetkoprávní vypořádaní,“ uvedl Mátl. Zahájení má být na počátku druhého čtvrtletí, tedy v dubnu. V Ostrově zatím D35 končí, u Vysokého Mýta se již staví úsek Vysoké Mýto – Džbánov. Na ten pak naváže část Džbánov – Litomyšl.

Trasa D35 v úseku Ostrov - Vysoké Mýto. Pramen: ŘSDD35: Úsek Džbánov  - LitomyšlStav realizace a přípravy jednotlivých úseků D35 v lednu 2024. Foto: ŘSD

O 30 % levněji než předpoklad. ŘSD na stavbě D35 do Vysokého Mýta ušetří nejméně půl miliardy

Samostatně se v trase do Vysokého Mýta soutěží tunel Homole, kde soutěž stále běží. Úsek z Ostrova do Vysokého Mýta měří 6,5 km, z Džbánova do Litomyšle jde o 7,6 km dálnice. ŘSD pro úsek do Litomyšle včera vyhlásilo vítězem polský Budimex.

Na druhém místě bylo sdružení vedené MI Roads, které s Budimexem bojuje o zakázku na D11. Objevily se tak dohady, zda nebude napadat i vítězství polské firmy na tomto úseku. To ale nakonec nehrozí.

„Sdružení firem MI Roads, Doprastav a DUNA Aszfalt jako druzí v pořadí respektují výsledek této soutěže, proto jsme ŘSD zaslali vzdání se práva podat námitky proti výběru Budimexu tak, aby mohla realizace stavby začít co nejdříve,“ uvedla firma dnes v prohlášení.

D35 do Litomyšle mají postavit Poláci, ŘSD počítá s zahájením na přelomu čtvrtletí

 

 

Tagy Budimex D35 D35 Džbánov - Litomyšl D35 Ostrov - Vysoké Mýto Eurovia CZ M-Silnice MI Roads Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
20 komentářů