D35 do Litomyšle mají postavit Poláci, ŘSD počítá s zahájením na přelomu čtvrtletí

Vizualizace úseku D35 Džbánov - Litomyšl. Foto: ŘSDVizualizace úseku D35 Džbánov - Litomyšl. Foto: ŘSD

Výběr vítěze trval téměř půl roku.

Polská společnost Budimex se stala vítězem soutěže na stavbu dálnice D35 v úseku Džbánov – Litomyšl. V soutěži podala nejnižší nabídku a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ji dnes prohlásilo vítězem soutěže. Běží ještě lhůty na odvolání.

Na sociální síti X o tom informoval generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Uvedl současně, že zahájení stavby plánuje na přelom prvního a druhého čtvrtletí letošního roku, tedy na přelom března a dubna. Stavba má pravomocné stavební povolení.

Hodnocení nabídek trvalo nezvykle dlouho: termín pro jejich podání byl na konci srpna loňského roku. Nabídková cena Budimexu byla 3,423 miliardy korun, což je 75,8 % předpokládané hodnoty 4,518 miliardy korun. Budimex je o 100 milionů korun levnější než druhý v pořadí. Do soutěže dorazily čtyři nabídky. Druhé v pořadí je sdružení vedené MI Roads. Podle Mátla je dlouhá doba od podání nabídek po vyhlášení vítěze způsobena důkladným prověřováním referencí.

D35: Úsek Džbánov  - Litomyšl

Budimex byl již vyhlášen vítězem soutěže na stavbu dálnice D11, tendr ale stojí kvůli námitkám sdružení vedeného MI Roads.

Trasa dálnice začíná za MÚK Džbánov, kde navazuje na předchozí úsek této dálnice D35 Vysoké Mýto – Džbánov. Je vedena rozptýleným osídlením jižně od stávající silnice I/35. Mezi obcemi Hrušová a Cerekvice nad Loučnou kříží stávající silnici I/35 a dále je vedena severně od této komunikace členitým terénem směrem k Litomyšli. Trasa je ukončena severně před obcí Sedliště, kde navazuje na další úsek dálnice. Popsána je v informačním letáku.

Tagy Budimex D35 D35 Džbánov - Litomyšl Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
17 komentářů