Stavba D55 běží i přes zimu, na úseku do Bzence naplno začal archeologický výzkum

Práce na D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem. Foto: SkanskaPráce na D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem. Foto: Skanska

Úseky kolem Moravského Písku mají být hotové do roku 2025.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ohlásilo další posuny s přípravou a stavbou nových úseků dálnice D55. Společnost Skanska již začala s budováním násypů pro úsek Staré Město – Moravský Písek, na navazujícím úseku do Bzence již ŘSD zahájilo archeologický průzkum.

Skanska informovala, že práce se po krátké přestávce na přelomu roku znovu naplno obnovily. Denně se na 8,8 km dlouhé stavbě pohybují desítky kusů techniky, dělníků i techniků. „Pokračujeme v sypání násypů v úseku od Starého Města směrem do Nedakonic a v úseku od Nedakonic směrem k Moravskému Písku provádíme sanační práce. Chystáme přípravné práce pro zakládání mostů, tedy šablony pro piloty, a připravujeme výstavbu propustků. Zahájili jsme také výstavbu kanalizace,“ popsal projektový manažer firmy Skanska Lubomír Pilný.

Všechny práce provádějí v závislosti na klimatických podmínkách. Ředitelství silnic a dálnic souběžně zajišťuje přeložky elektrických kabelů, specialisté Skanska pak přeložky optických dálkových kabelů. V okolí Polešovic nadále probíhá archeologický průzkum druhé poloviny hlavní trasy budoucí dálnice.  Stavba D55 v tomto úseku začala loni na podzim, hotovo má být v roce 2024.

Pět tisíc let staré nálezy

Na úsek má navázat stavba Moravský Písek – Bzenec. Ta má již stavební povolení, běží soutěž na zhotovitele, u které je posunutý termín nabídek do 1. března. Na čtyřkilometrové trase již probíhá archeologický průzkum, zakázku za 7 milionů korun získalo sdružení Samson Praha a Archaia. „Po zhruba 14 dnech prací hlásí archeologové řadu nálezů z různých období od doby kamenné až po středověk,“ uvedla Lucie Trubelíková z týmu komunikace ŘSD.

Nejstarší nálezy jsou pět tisíc let staré. „Jedná se o sídelní objekty a žárové hroby. V lokalitě u Moravského Písku už jsme zahájili výkopy a zatím máme části keramiky a sídlištních objektů – chat typických pro dobu železnou, keltského osídlení,“ sdělil vedoucí archeologického výzkumu Jan Vízner.

Také v dalších zkoumaných lokalitách na trase dálnice D55 Moravský Písek – Bzenec jsou rozsáhlé archeologické situace. „Materiálově je předběžně datujeme do doby bronzové cca do roku 1000 př. n. l. a další nálezy do období středověku 14.–16. stol. n. l. Průzkum je teprve na začátku, časové určení budeme ještě upřesňovat. Už teď je ale jasné, že tento úsek dálnice bude na archeologické nálezy velmi bohatý a přínosný,“ dodal Vízner.

Úsek se má začít stavět letos, hotovo bude v roce 2025.

Úsek D55 Staré Město - Moravský Písek. Pramen: ŘSDTrasa dálnice D55 Moravský Písek - Bzenec. Pramen: ŘSD

 

Tagy D55 D55 Moravský Písek - Bzenec D55 Staré Město - Moravský Písek Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Skanska
22 komentářů