Stavba D35 Hořice – Sadová začne na podzim, ŘSD vybralo stavební firmy

Práce na záchranném archeologickém výzkumu na D35. Foto: ŘSDPráce na záchranném archeologickém výzkumu na D35. Foto: ŘSD

Více než deset kilometrů dálnice bude stát o miliardu méně, než silničáři předpokládali.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybralo stavební firmy, které zbudují více než deset kilometrů dlouhý úsek dálnice D35 Hořice – Sadová. Vítězem tendru je sdružení firem Eurovia, M-Silnice a Stavby mostů, které v konkurenci pěti zájemců přišlo s nejnižší cenou: 2,44 miliardy korun. To je 70 procent předpokládané hodnoty (3,5 mld.).

„Na stavbu je vydáno stavební povolení v právní moci a nyní probíhá archeologický výzkum. Zahájení stavby plánujeme letos na podzim,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Hotovo by mělo být v roce 2025. Soutěž byla vypsána na konci listopadu 2022, protahovaly ji ale dotazy uchazečů.

Dálnice v nové stopě nahradí stávající dvoupruhovou silnici I/35, která už kapacitně nedostačuje. Po dokončení dálnice bude stará silnice převedena do kategorie silnic II. třídy.

Začátek nového dálničního úseku je mezi obcemi Libonice a Dobrá Voda u Hořic, kde navazuje na úsek D35 Úlibice –Hořice. Pro ten získalo ŘSD v dubnu stavební povolení, začít stavět chce příští rok. Konec úseku je mezi obcemi Sadová a Sovětice, kde navazuje na stavbu D35 Sadová–Plotiště (zde by se mělo začít stavět příští rok).

Jedním dálničním zařízením se ale budoucí dálnice může chlubit už dnes. Policie v Hořicích už na začátku předloňského října otevřela dálniční oddělení.

Tagy D35 D35 Hořice - Sadová ŘSD
22 komentářů