Státní peníze nám k přežití nestačí, varoval Norwegian

Boeing 787 společnosti Norwegian Air Shuttle. Foto: Jørgen SyversenBoeing 787 společnosti Norwegian Air Shuttle. Foto: Jørgen Syversen

Vláda dopravci zajistila úvěry v hodnotě 3 miliard norských korun. Krize v oboru bude trvat déle, připouští firma.

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle je první aerolinkou, která přiznala skutečnost, že na jaře přiznaná stání podpora na překonání následků koronaviru ji nebude stačit.

Firma to oznámila při páteční prezentaci výsledků za první pololetí. Za prvních šest měsíců dopravce prodělal 4,8 miliardy norských korun (12,2 miliardy českých korun).

„Jsme velmi vděční za záruku za úvěr, kterou jsme získali od norské vlády. Nicméně vzhledem k současné situaci to nebude stačit k tomu, abychom se touto dlouhou krizí dostali,“ uvedl šéf aerolinek Jacob Schram. Norská vláda se zaručila za úvěry ve výši 3 miliard norských korun.

Norwegian byl v problémech už před pandemií koronaviru, firma proměnila většinu dluhů v akcie. Společnost upozornila, že bude potřebovat na začátku příštího roku zřejmě další finanční injekci.

Podle zprávy pro investory je situace na trhu stále velmi špatná, v září firma nasadí do provozu 25 z celkových 140 letadel. Dopravce zcela pozastavil dálkové lety. Zatím má firma podle svého vyjádření zdroje k provozu, firma si vylepšila stav účtů i prodejem deseti letadel Boeing 737-800.

Většina z osmi tisíc zaměstnanců firmy dostala neplacené volno, do práce se jich vrátilo zatím jen 600.

Tagy norwegian Norwegian Air Shuttle
18 komentářů