Státní firmu na výcvik pilotů koupí nejspíše její malajský zákazník

Nové simulátory na A320 a B737 MAX. Foto: CATCNové simulátory na A320 a B737 MAX. Foto: CATC

Finální rozhodnutí o prodeji firmy je na ministrovi dopravy.

Řízení letového provozu finalizuje s prodejem společnosti Czech Aviation Training Centre (CATC). Státní podnik jedná o prodeji již jen s malajskou společností Skyvax.

Malajský investor se sám v tiskové zprávě na svých stránkách označil za vítěze výběrového řízení. „Z naší strany je možné potvrdit, že vedeme exkluzivně jednání s firmou Skyvax, jelikož jsme nabídku ohodnotili jako ekonomicky nejvýhodnější,“ potvrdil mluvčí ŘLP Richard Klíma. Podle něj musí o prodeji ještě jednat dozorčí rada a finálně rozhodne ministr dopravy Karel Havlíček.

Skyvax patří mezi dlouhodobé zákazníky CATC. V Česku již založil českou společnost s ručením omezeným. „Osm let jsme jedním z největších zákazníků CATC. Nákupem firmy posílíme naši pozici na trhu výcviku pilotů,“ řekl šéf Skyvax Rusilawati Mohd Noor. Investici firma považuje za dlouhodobou, očekává obnovení poptávky po létání, a tím pádem i po výcviku pilotů.

Řízení letového provozu koupilo CATC v roce 2012 od zachraňujících se Českých aerolinií. Za působení ŘLP firma rozšířila působení například o simulátory L-410 či Boeingu 737 MAX.  O prodeji se začalo mluvit ještě před pandemií koronaviru.

CATC patří mezi středně velká nezávislá výcviková centra pro obor civilní letecké dopravy. Sídlí na Letišti Praha v Hangáru B, který má pronajatý na 30 let od Letiště Praha, zaměstnává 62 lidí.

Aktuálně CATC provozuje šest plně pohyblivých simulátorů: jeden na Boeing 737 NG, jeden na 737 Classic, jeden na 737 MAX, jeden na A320, jeden na A320ceo/neo a jeden na L-410.  Simulátor na 737 NG má firma pronajatý od společnosti CAE, trenažér na L410 pak přímo od ŘLP, který si ho od CATC koupil.

Tagy CATC Czech Aviation Training Centre Řízení letového provozu řlp Skyvax
17 komentářů