ŘLP zahájilo prodej své firmy se simulátory na výcvik pilotů a letušek

Nové simulátory v CATC. Foto: CATCNové simulátory v CATC. Foto: CATC

Soutěž na prodej firmy má začít do 1. března, zájemcům zatím státní firma zpřístupní hospodářské výsledky.

Řízení letového provozu oficiálně zahájilo proces prodeje společnosti Czech Aviation Training Centre (CATC). Společnost koupil státní podnik v roce 2012 od zachraňujících se Českých aerolinií, mezitím ji rozšířila například o simulátory L-410 či Boeingu 737 MAX.

Oznámení o prodeji firma zveřejnila na svých stránkách.  O prodeji se začalo mluvit ještě před pandemií koronaviru. V únoru dozorčí rada pověřila generálního ředitel ŘLP Jana Klase zpracováním možnosti přímého prodeje firmy. Dnešní krok ještě není zahájení soutěže na prodej.

ŘLP nabídne zájemcům stoprocentní podíl ve firmě, která patří mezi středně velká nezávislá výcviková centra pro obor civilní letecké dopravy. Materiál neuvádí žádnou minimální cenu, kterou by ŘLP za prodej podílu požadovalo.

CATC sídlí na Letišti Praha v Hangáru B, který má pronajatý na 30 let od Letiště Praha, zaměstnává 62 lidí.

Aktuálně CATC provozuje šest plně pohyblivých simulátorů: jeden na Boeing 737 NG, jeden na 737 Classic, jeden na 737 MAX, jeden na A320, jeden na A320ceo/neo a jeden na L-410. „Byly tak vytvořeny dobré předpoklady pro růst společnosti v dalších letech,“ uvádí firma v dokumentu. Simulátor na 737 NG má firma pronajatý od společnosti CAE, trenažér na L410 pak přímo od ŘLP, který si ho od CATC koupil.

Hospodaření firmy loni skončilo na „černé nule“ se ziskem 582 tisíc korun při obratu 227 milionů korun, důvodem byl především výpadek ovlivněným zákazem provozu 737 MAX. Firma současně přiznává dopady Covid-19 na celý byznys. „Cash pozice společnosti CATC, přijímaná opatření s cílem minimalizovat výdaje a omezit náklady a dále kvalitní portfolio služeb, dává důvod k rozumnému optimismu, že společnost CATC má solidní předpoklady pro to, aby se v roce 2020 a v následujících letech rozvíjela žádoucím způsobem,“ uvedla firma v materiálu.

Pro zájemce o odkup firmy firma zpřístupní data room s údaji o hospodaření firmy. Samotná soutěž na koupi podílu bude vypsána do března příštího roku.

Tagy CATC Czech Aviation Training Centre Řízení letového provozu řlp
15 komentářů