Stát uvolnil pravidla pro amatérské piloty, mohou létat s menšími omezeními

Cessna 150 jako zásobovací letadlo. Pramen: Letiště České BudějoviceCessna 150 jako zásobovací letadlo. Pramen: Letiště České Budějovice

Dobré zprávy se tento týden dočkali amatérští a rekreační piloti. Uvolnění pravidel proti šíření koronaviru, které v pondělí schválila vláda,

Dobré zprávy se tento týden dočkali amatérští a rekreační piloti. Uvolnění pravidel proti šíření koronaviru, které v pondělí schválila vláda, se týká i zhruba 17 tisíc držitelů pilotní licence. Za dodržení stanovených pravidel mohou nyní létat prakticky bez větších omezení.

Vyplývá to z oznámení na úřední desce ministerstva dopravy. Amatérské létání zažilo částečné uvolnění díky zařazení do kategorie provozování individuálních sportů na venkovních sportovištích, jejichž výkon umožnila svým rozhodnutím vláda. Ministerstvo současně umožnilo i další letový provoz, včetně letového výcviku.

Ve svém vyjádření ministerstvo dopravy uvedlo, že je potřeba dodržovat i nadále pravidla nouzového stavu platná pro všechny, jako například jen dvě osoby v kokpitu. Provoz musí probíhat bez přístupu veřejnosti na letiště nebo vzletovou a přistávací plochu a bez přítomnosti lidí, kteří se nepodílejí na zajištění leteckého provozu.

„Sledovaným účelem bylo za stanovených podmínek umožnit obnovení provádění pilotního výcviku a provozování letů v rámci leteckých činností zejména za účelem udržení jejich provozuschopnosti, včetně kvalifikací pilotů, během přijatých mimořádných opatření, pro které se v praxi používá pojem lety v rámci všeobecného letectví,“ vysvětluje rozhodnutí ředitel Odboru civilního letectví ministerstva dopravy Zdeněk Jelínek. Současně upozornil, že se rozhodnutí netýká komerčních činností typu obchodní letecké dopravy nebo vyhlídkových letů či veřejných soutěží.

Piloti v době zákazu létání přišli sami s iniciativou Piloti lidem. Nabízí v ní rozvoz zdravotnického materiálu po celé republice.

Tagy Ministerstvo dopravy piloti Piloti lidem rekreační létání Úřad civilního letectví
4 komentáře