Nelétejte, vyzval stát všechny tuzemské piloty

Letiště Liberec. Foto: Zdopravy.cz / Jan SůraLetiště Liberec. Foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Ministerstvo dopravy vyzvalo přes 17 tisíc tuzemských zejména amatérských pilotů, aby kvůli nouzovému stavu nelétali. Ministerstvo ve svém prohlášení uvedlo,

Ministerstvo dopravy vyzvalo přes 17 tisíc tuzemských zejména amatérských pilotů, aby kvůli nouzovému stavu nelétali.

Ministerstvo ve svém prohlášení uvedlo, že sice nebyl provoz všeobecného letectví včetně volnočasového létání zakázán, ale podle jeho názoru je nutné vycházet z vyhlášeného stavu nouze a příslušného omezení volného pohybu osob.

„Ministerstvo dopravy – Odbor civilního letectví apeluje na všechny uživatele vzdušného prostoru České republiky, aby skutečně zvážili, zda jejich aktivity lze považovat za nezbytné a směřující k zachování chodu společnosti,“ uvedlo ministerstvo na svých stránkách.

Aeroklub České republiky na svých stránkách uvádí, že stávající nařízení lze chápat i tak, že sportovní létání je zcela zakázané. „Obecně je použití letadla složitě obhajitelné a obcházení zákazu jde proti smyslu opatření k zamezení šíření epidemie a tím způsobeným zdravotním rizikům sobě i okolí,“ uvádí aeroklub.

V Česku je zhruba 17 tisíc držitelů pilotní licence. Odstávka může přinést některé problémy: konec platnosti kvalifikací, zdravotnických podmínek a dalších průkazů. Evropská unie aktuálně na úrovni evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) řeší materiál, který by posunul jejich platnost automaticky o čtyři měsíce.

V Česku mezitím vznikla iniciativa Piloti lidem, která zastřešuje zejména amatérské piloty, jenž se nabízí pro přepravu zdravotnického materiálu.

Tagy Aeroklub České republiky Ministerstvo dopravy piloti
32 komentářů