Stát spustil prodeje jízdenek jednotného tarifu i přes e-shop, zatím stále na dvou tratích

Jednotky RegioPanter a RegioShark v Chomutově. Foto: České dráhyJednotky RegioPanter a RegioShark v Chomutově. Foto: České dráhy

Ostrý provoz jednotného tarifu v celé síti začne letos v prosinci.

Cestující na tratích mezi Českou Lípou a Rumburkem a Plzní a Mostem si od dnešního dne mohou koupit jednotnou jízdenku pro všechny dopravce i elektronicky.

Státní podnik Cendis dnes spuštěním e-shopu udělal další krok k celoplošnému zavedení státního jednotného tarifu na české železnici. Kromě jednotlivých jízdenek si zájemci mohou koupit i takzvané traťové jízdenky pro danou relaci s platností až 90 dní. Nákup nevyžaduje registraci, stačí uvést jméno a e-mail, na který je doklad zaslán. Systém ale umožňuje i registraci pro opakované nákupy.

Už v polovině srpna začaly elektronicky prodávat jízdenky jednotného tarifu České dráhy.

Na obou tratích běží už od června testovací provoz, kdy si cestující zatím kupovali jízdenky v pokladnách či u průvodčích. Doposud jich prodali přes pět tisíc. Podle Jana Paroubka pověřeného vedením Cendisu převažují nákupy na traťovém souboru Česká Lípa – Rumburk.

Novinky v systému jednotného tarifu dnes na tiskové konferenci představuje ministr dopravy Karel Havlíček a zástupci Cendisu. Dalším krokem má být ještě spuštění mobilní aplikace pro nákup jízdenek. „Systém funguje, nyní proto vstupujeme do elektronické fáze,“ řekl Havlíček.

Jednotný tarif by měl přinést cestujícím pohodlnější cestování, aniž by museli kupovat při přestupu k jinému dopravci jiný jízdný doklad. Od prosince se změnou jízdního řádu bude jednotná jízdenka platit v každém vlaku, který objednávají kraje či ministerstvo dopravy. Cestující si i nadále budou moci koupit jiné doklady, například akční nabídky dopravce nebo jízdenky podle krajských integrovaných systémů.

Tagy Cendis Jedna jízdenka Ministerstvo dopravy OneTicket SJT systém jednotného tarifu
49 komentářů