Stát přidá 50 milionů na elektronické dálniční známky, systém má zabránit chybám kupujících

Elektronické viněty kontroluje mobilní automat. Pramen: MDČRElektronické viněty kontroluje mobilní automat. Pramen: MDČR

Jednou z úprav má být například možnost změny omezené sady parametrů úhrad i po počátku platnosti známky.

Státní fond dopravní infrastruktury přidá státnímu podniku Cendis dalších zhruba 50 milionů korun na rozvoj a provoz systému elektronické dálniční známky. Mají sloužit k dalším softwarovým úpravám i například posílení kontroly nebo distribuce. Uživatelsky zřejmě nejzásadnější změnou budou úpravy systému, které mají upozornit kupující na chybně zadávané údaje.

Přidání peněžních prostředků vyplývá z materiálu, který prošel už všemi zásadními schvalovacími kolečky a půjde pro informaci vládě. Celkové navýšení výdajů je maximálně 49,532 milionu korun.

„Jde o prostředky, které použijeme na další rozvoj a provoz systému. Reagujeme na zkušenosti z necelého roku provozu, cílem je systém pro uživatele ještě více zjednodušit a snažit se předcházet některým možným chybám na straně uživatelů,“ vysvětlil ředitel Cendisu Jan Paroubek Další úpravy souvisí především s rozvojem dálniční sítě nebo novými možnostmi distribuce. Necelých 50 milionů výdajů je stropem výdajů navíc, platit se má jen to, co skutečně Cendis provede. Některé úpravy musí ještě před realizací schvalovat odbor hlavního architekta eGovermentu Ministerstva vnitra ČR.

Pro uživatele budou nejzásadnější úpravy, které mají minimalizovat chyby při zadávání údajů pro dálniční známku. Podle statistik Cendisu dochází u zhruba 2 % prodejů k různým chybám na straně uživatele. Změny mají chybám předejít nebo zákazníka na možnou chybu upozornit.

Jednou z úprav má být například možnost změny omezené sady parametrů úhrad i po počátku platnosti známky. Po provedení úhrady má být možná změna až dvou znaků, například přesmyčky či záměna hlásky o s číslicí 0. Cendis plánuje i zadávání navazujících úhrad, tedy možnost automatického vyplnění při nové platbě, pokud již bylo jednou správně vyplněno a uhrazeno.

V seznamu chystaných úprav je i rozšíření distribučních kanálů. Do systému by měly mít lepší přístup například leasingové společnosti nebo i informační systémy jednotlivých vozidel. Drobnými úpravami mají projít i kiosky na prodej známky na hranicích, na D8 ve Varvažově má dojít ke zřízení dalšího automatu kvůli nedostatečné kapacitě.

Část nákladů souvisí i s rozšiřováním dálniční sítě, půjde o peníze na vybavení Policie ČR pro kontrolu platnosti známek nebo pevné kontrolní body na nově otevřených úsecích dálnic.

Za deset měsíců fungování elektronických dálničních známek se prodalo 5,101 milionu kusů v hodnotě 4,848 miliardy korun.

Kompletní seznam navrhovaných úprav je k dispozici zde.

 

Tagy Cendis EDAZ elektronická dálniční známka
10 komentářů