Start nového berlínského letiště se blíží. Lufthansa oznámila přesný termín zahájení provozu

Interiér nového letiště Berlin Brandenburg International. Foto: Flughafen BerlinInteriér nového letiště Berlin Brandenburg International. Foto: Flughafen Berlin

V Berlíně se letos s největší pravděpodobností po letech odkladů otevře nové letiště Berlin Brandenburg International. Přesný termín přesunu do

V Berlíně se letos s největší pravděpodobností po letech odkladů otevře nové letiště Berlin Brandenburg International. Přesný termín přesunu do nových prostor oznámil už největší německý dopravce Lufthansa.

Lufthansa ukončí 7. listopadu provoz na letišti Tegel a přesune se na letiště na jihu města. Prvním letem Lufthansy bude 8. listopadu let LH173 v 6:30 do Frankfurtu, oznámila společnost v tiskové zprávě. Už 4. listopadu se na nové letiště přesunou Eurowings. Ostatní dopravci ze skupiny Lufthansa začnou z nového letiště létat rovněž 8. listopadu.

Oficiální otevření má nastat 31. října. Lufthansa je zatím první leteckou společností, která oznámila přesný termín zahájení provozu. Berlín se otevřením letiště stane dalším hlavním evropským městem, které má na své největší letiště železniční napojení. Na Tegel, které je dosud největším letištěm v Berlíně, se musí autobusy. Lufthansa není v Berlíně největším dopravcem, tím je easyJet.

Původní termín otevření z roku 2012 byl několikrát posunut kvůli chybám v projektu i samotné stavbě, problém byl především v systému protipožární ochrany. Letiště vyšlo na více než sedm miliard eur, původní rozpočet byly necelé tři miliardy eur.

Nový terminál chystá během letošního roku před otevřením dvakrát testování reálného provozu s několika tisíci dobrovlníky. Už loni v květnu letiště začalo s přidělováním prostor pro jednotlivé aerolinky. Lufthansa a easyJet budou v Terminálu 1, Eurowings v Terminálu 2. Ryanair zůstane na stávajícím terminálu letiště Schönefeld, který bude označen jako Terminál 5.

Nové letiště má do budoucna nahradit berlínské letiště Tegel. V poslední době přibývá hlasů, které volají po zachování provozu na Tegelu. Vedení berlínských letišť má ale jasno: 31. října příštího roku otevře nové letiště, 4. listopadu zde začnou odlétat a přistávat letadla a 8. listopadu Tegel zavřou.

Tagy BER Berlín Berlin Brandenburg International Lufthansa
21 komentářů