Stadler získal velkou zakázku v Polsku. Dodá až 50 jednotek FLIRT pro vlaky do Varšavy

Jednotka Stadler Flirt v barvách dopravce Koleje Mazowieckie. Foto: Stadler RailJednotka Stadler Flirt v barvách dopravce Koleje Mazowieckie. Foto: Stadler Rail

Stadler překročil hranici 2 600 objednaných jednotek FLIRT.

Polský regionální dopravce Koleje Mazowieckie podepsal rámcovou smlouvu na dodávku až 50 nových nízkopodlažních jednotek Stadler FLIRT. Dopravce je nasadí na příměstské spoje mezi městy v Mazovském vojvodství a Varšavou.

Jde o jednu z největších zakázek v polské regionální dopravě v posledních letech. Součástí kontraktu za 750 milionů eur je i údržba vozidel. Hned po podpisu rámcové dohody na 50 jednotek došlo k uzavření prvních dvou dílčích kontraktů na 25 jednotek.

Koleje Mazowieckie jsou dlouhodobým zákazníkem Stadleru, první zakázku získala švýcarská společnost se závodem v Polsku již v roce 2006. Právě díky tomuto kontraktu Stadler postavil nový závod v Polsku ve městě Siedlce. Zde by se měly vyrábět i nové jednotky pro Mazovské vojvodství.

Nové jednotky budou pětivozové, Stadler na nich bude provádět údržbu 18 let. Budou mít 279 míst, celkovou kapacitu 600 cestujíích. První mají dorazit do 24 měsíců po podpisu smlouvy. Jejich pořízení pokryje z velké části polská verze Národního plánu obnovy. V Česku se z těchto peněz, na rozdíl od jiných států, investuje v dopravě především do oprav nádražních budov.

Nová zakázka znamená, že Stadler pokořil již hranici 2 600 objednaných jednotek FLIRT, jde tak o bezkonkurenčně nejúspěšnější produkt firmy. Koleje Mazowieckie jich vlastní aktuálně 71.

Jednotka Stadler Flirt v barvách dopravce Koleje Mazowieckie. Foto: Stadler RailJednotka Stadler Flirt v barvách dopravce Koleje Mazowieckie. Foto: Stadler RailJednotka Stadler Flirt v barvách dopravce Koleje Mazowieckie. Foto: Koleje Mazowieckie
Tagy Koleje Mazowieckie stadler flirt Stadler Rail
25 komentářů