Správa železnic zavře most přes Vltavu v Praze pro nákladní vlaky, čeká je odklon přes České Budějovice

Železniční most pod Vyšehradem. Foto: Jan SůraŽelezniční most pod Vyšehradem. Foto: Jan Sůra

Správa železnic současně posunula výluku na Branickém mostě.

Kvůli špatnému stavu Správa železnic výrazně omezí provoz na Výtoňském mostě. Po jednání se Správou železnic o tom své členy informovalo sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz. Stanovisko Správy železnic zjišťujeme.

Počínaje datem 15. 2. 2023 se zavádí na mostě traťová třída C2 a tím zde nákladní doprava v podstatě končí,“ uvedl ŽESNAD.cz v newsletteru. Dojde současně k posunu plánované výluky na Branickém mostě (známém také jako most Inteligence) o čtyři měsíce. Začne v říjnu letošního roku a potrvá do dubna příštího roku při zcela zastaveném provozu.

Dopravci se netají rozhořčením. Už dříve bylo projednáno, že tato nepřetržitá výluka mostu Inteligence bude zahájena v červnu 2023 a skončí v prosinci téhož roku. Během ní byla plánována vozba pravidelných nákladních vlaků přes Výtoňský most v traťové třídě C3. Tento plán definitivně padá a pro nákladní dopravu bude západní část České republiky v podstatě odříznuta od zbytku v sítě.

„Počítali jsme původně s tím, že po dobu tzv. nickolejného provozu na Mostě Inteligence budeme minimálně v noci jezdit alespoň částečně přes Výtoň, což tímto padá,“ dodal výkonný ředitel ŽESNAD.cz Oldřich Sládek.

Dopravcům hrozí, že například z Berouna na druhý břeh Vltavy budou muset přes Plzeň, k Českým Budějovicím do Nemanic a pak do Prahy. „Protože každé časové posunutí opravy Branického mostu vede k vyššímu riziku úplné neprůjezdnosti Prahy, nemůžeme s posunutím výluk souhlasit už jen proto, že to nebylo projednáno s dopravci,“ dodal Sládek. S odklony většiny vlaků nákladní dopravci souhlasili, ale při původním plánu výluky Branického mostu. Počítalo se však s tím, že částečně bude otevřen most přes Výtoň. Zhoršení stavu mostu by mohlo zastavit i osobní dopravu.

Správa železnic plánuje most strhnout a postavit nový. Velmi špatný stav mostu ukázala mimořádná prohlídka v prosinci. Ministr dopravy Martin Kupka minulý týden uvedl, že jeho stav chce ještě prověřit.

Tagy Správa železnic Výtoňský most železniční most pod vyšehradem
320 komentářů