Správa železnic vymění za 155 milionů most přes Ohři v Žatci

Most přes Ohři v Žatci. Foto: Město Žatec /FB stránkyMost přes Ohři v Žatci. Foto: Město Žatec /FB stránky

Most na okraji Žatce je ve velmi špatném stavu, vlaky přes něj musí desítkou.

Sdružení firem SMP CZ a FIRESTA-Fišer rekonstrukce, stavby vyhrálo zakázku na výměnu ocelového železničního mostu přes Ohři na trati Plzeň – Žatec. Správa železnic za rekonstrukci zaplatí 155,2 milionu korun. Cestující kvůli tomu čekají od srpna tři měsíce výluk.

Vítězství sdružení vyplývá z údajů v registru smluv, Správa železnic zatím nezveřejnila na profilu písemnou zprávu zadavatele. Cena je téměř přesně na maximální úrovni, kterou za tuto zakázku stanovila.

Předmětem stavby je rekonstrukce stávajícího ocelového příhradového mostu o délce 117 m přes řeku Ohři mezi Žatcem a Libočany. „Nová nosná konstrukce je navržena jako ocelová trámová s dolní mostovkou o rozpětí 2 x 60 m, vyztužená příhradovou bezsvislicovou svařovanou konstrukcí se zakřiveným horním pásem příhrady. Stávající střední pilíř bude zbourán a nahrazen novým, obě opěry budou zesíleny a přestavěny pro uložení nové konstrukce,“ uvádí Správa železnic v informačním letáku ke stavbě. Důvodem výměny je špatný stav mostu, konstrukce je silně poškozena korozí. Na mostě musí vlaky jezdit aktuálně jen desetikilometrovou rychlostí.

Podle výlukového jízdního řádu by mělo dojít k zastavení dopravy na 100 dní, výluka začne v srpnu.

Tagy Firesta-Fišer SMP CZ Správa železnic trať 160 Plzeň - Žatec
22 komentářů