Správa železnic vybrala firmu na miliardovou proměnu stanice Vlkov, cena nepatrně klesla

Stanice Vlkov u Tišnova, vizualizace budoucí podoby. Pramen: Správa železnicStanice Vlkov u Tišnova, vizualizace budoucí podoby. Pramen: Správa železnic

Jde o součást tří velkých zakázek na modernizaci hlavní trati přes Vysočinu.

Sdružení firem Chládek & Tintěra a Elektrizace železnic vyhrálo soutěž na kompletní proměnu stanice Vlkov u Tišnova na trati Havlíčkův Brod – Brno. Správa železnic se sdružením již uzavřela smlouvu. Práce mají začít příští rok.

Podpis smlouvy vyplývá z registru smluv. Po dlouhé době je u Správy železnic vysoutěžená cena u větší infrastrukturní stavby nižší, než byl odhad projektantů. Sdružení vyhrálo s cenou 1,380 miliardy korun, odhad byl 1,4 miliardy korun.

Zakázka je součástí balíku modernizačních prací na trati, na které začaly soutěže letos v srpnu. Jde konkrétně o zakázky Vlkov u Tišnova (mimo) – Křižanov (mimo) s maximální cenou 2,292 miliardy korun a Přibyslav – Pohled s maximální cenou 3,001 miliardy korun.

Přesun blíže k obci

Jde o další velké soutěže na rekonstrukci trati z Kolína do Brna přes Havlíčkův Brod, která byla přes dva roky používána jako odklonová kvůli omezení na koridoru mezi Pardubicemi a Brnem.

Harmonogram rekonstrukce / modernizace trati Kolín - Havlíčkův Brod - Brno. Foto: Správa železnic

V případě modernizace Vlkova dojde ke zrušení nástupiště a podchodu, vlaky budou nově zastavovat blíže k obci, přímo v prostoru za obecním úřadem. Dvě nová nástupiště budou přístupná pomocí šikmých chodníků. Dojde k vybudování nové zastávky Vlkov-Osová, která podstatně zkrátí docházkovou vzdálenost jak z Vlkova, tak z nedaleké obce Osová. Stávající nádražní budovu nahradí nová technologická budova. Stavba se dotkne celého kolejiště ve stanici, počítá s rekonstrukcí železničního spodku a svršku, dále mostů a propustků, trakčního vedení, sdělovacího a zabezpečovacího zařízení. Souběžně poběží rekonstrukce jedenácti kilometrů trati z Vlkova do Křižanova. Detailně je stavba popsána v informačním letáku.

SŽ začala soutěžit sedmimiliardovou opravu trati přes Vysočinu. Nevidíme přidanou hodnotu, vzkázal ŽESNAD.cz

Tagy Chládek & Tintěra Elektrizace železnic Správa železnic trať 250 Vlkov u Tišnova
61 komentářů