Správa železnic v dubnu spustí opravu fasády a střechy Fantovy budovy

Praha hl.n., Fantova budova před rekonstrukcí. Foto: České dráhyPraha hl.n., Fantova budova před rekonstrukcí. Foto: České dráhy

Měla se skvět v původní kráse už v říjnu 2016, dosud je ale spíše ostudou české železnice. Vyhlídky historické Fantovy

23 Komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Juraj

Už jsme to trochu načali na Facebooku, ale není zas tak složité položit si otázku, co na nádraží chybí, co by mohlo zatraktivnit vlaky pro další potenciální zákazníky. Třeba produktivní využití času – místo pro práci, které nebude rovnou kavárna nebo restaurace. Nabízí se nějaká business lounge – klidně jedna univerzální pro všechny dopravce, dostupná pro cestující vyšších tříd nebo za poplatek (jako na letišti). Základní občerstvení, business centrum s pracovními stoly, odpočinková část, sprchy… Stačí se ptát: Co potřebuje člověk, který dorazí brzy ráno, např. od nočního vlaku, a má čas? Co potřebuje člověk, který přijde na nádraží po… Číst vice »

liberal shark

Přesně tak, na celém slavném hlavním nádraží si není kam normálně sednout :-(.

železničář v důchodu

Pokud se nemýlím, tak něco označené „světově“ jako „lounge“ pro „horních 10 tisíc“ tam přece funguje – a dokonce tam před časem umožnili i čekání jiným vybraným cestujícím, než těm kategorie „světově“ nazývané „business“, resp. s místenkami na ten italský křáp.

Michal

Zřídil bych tam cizineckou policii 😀. Před fantovkou to je stejně samý cizinec. 😉😀

Olda

Plně souhlasím, cizinecká policie by se tam uplatnila neskutečně, ač to někdo nerad slyší.

Tomáš Záruba

Co takhle normální restaurace s českou klasikou (třeba i za trochu vyšší ceny)? Já vím, to není v módě…

Daniel Mach

Myslím, že ani tak nejde o to, co je nebo není v módě, ale před cestou vlakem chuť na knedlo, zelo vepřo nebo smažák opravdu nemám. Ale zdá se mi, že v těch restauracích na obou stranách u vstupu kdysi guláš nabízeli. Nevím, jak dnes, protože já si jdu před cestou většinou koupit něco lehčího a rychlejšího jak na přípravu tak na konzumaci, takže českou klasiku tady opravdu nehledám. Navíc v docházkové vzdálenosti do 5 minut od nádraží bych napočítal min. 10 restaurací, kde českou klasiku s pražskými cenami mají.

železničář v důchodu

Zkuste, prosím, těch minimálně 10 restaurací s „českou klasiku s pražskými cenami“ a docházkovou vzdáleností do 5 minut (normální chůzí cestujícího se zavazadlem!) od (řekněme) „dolní haly“, nějak blíže upřesnit – docela by mě to zajímalo, protože já bych tipoval, že víc než 5 jich asi vyjmenovat nedokážete. A také, prosím, upřesněte, co v tomto případě nazýváte „pražskými cenami“.

jize

Když se kouknete na mapu (odkaz), tak se vám zobrazí min. 4 po obvodu Vrchlických sadů a několik v postranních uličkách. Deset by se jich sice našlo ale ve vzdálenosti 5-10 min od vchodu do haly.
https://mapy.cz/zakladni?x=14.4327413&y=50.0836323&z=17&source=firm&id=12836825&q=restaurace&cat=1

Daniel Mach

Pražskými cenami myslím např. to, aby měli alespoň jedno jídlo okolo 150 Kč, jinak v této části Prahy raději počítám s cenou do 180 Kč. Restauracemi s nabídkou české klasiky myslím třeba Autoclub restaurant, Monu Lisu, Bredovský dvůr, Tiskárnu, Havlíčkovu (na Masarykově nádraží), zmiňovanou Šalandu, U staré pošty, U Sládečků, Pod Smetankou nebo Mr.A. Já bych si spíše vybral nějakou pizzerii ať s pizzou nebo těstovinami, což je pro cestování příjemnější, a těch tam také pár je, a osobně přeferuji jednu malou indicko-pákistánskou restaraci blízko nádraží, ale to jsou jídla, která každému nesedí, takže to nikomu nevnucuji. Vše do vzdálenosti… Číst vice »

železničář v důchodu

“ Vše do vzdálenosti cca 400 m, byť vzdušnou čarou.“ A jsme u „jádra pudla“: i když připustím Vaši definici „pražských cen“, tak do 5 minut třeba „Pod Smetanku“ rozhodně nedojdete ani „na lehko“, nehledě k tomu, že ten podnik momentálně údajně nefunguje – a třeba s gulášem či svíčkovou za 219 Kčv „Bredovském dvoře“ se zase nevejdete ani do svých „pražských cen“. Já jsem reagoval na poslední větu Vašeho příspěvku, a ta je rozhodně naprosto nepravdivá – jak funguje třeba „Autoklub“, o tom nemám žádnou představu, ale z restaurací, na kterou by podrobností neznalý pasant asi narazil jako na… Číst vice »

Olda

Pokud by tam bylo něco takového, tak bych si tam rád jídlo dal a klidně si i něco priplatil.

Matěj

Už dostávám osypky z volání po „normálních restauracích“. Co je pro pána krále Zlatá husa v přízemí? Lékárna? A že to tam nestojí 80,-? Je to hernajs přece hlavní nádraží v hlavním městě, nejsme Severní Korei a nemáme centrálně plánované hospodářství. Navíc, šlo-li by o hospodu s cenami za půl darma, pak by hrozilo, že ti věční „povaleči“ z přednádraží získají k pobytu v hale legitimní důvod.

železničář v důchodu

To, koho si pustí do podniku a je ochoten obsluhovat, záleží především na personálu – a nechápu, proč by slušní lidé měli platit zbytečně vysoké ceny jen proto, že odrazovat „věčné povaleče“ od návštěvy toho podniku a jeho okolí má právě a pouze velká výše cen v nich (což v praxi stejně nefunguje) – to přece mají zajišťovat jiné orgány placené (přímo či zprostředkovaně) z daní nás všech !!!

Mboleslav

Pane Železničáři v důchodu, vy ale myslíte postaru! Dnes personál v restauraci nemůže odmítnout obsloužit hosta jen proto, že je špinavý a smrdí, už vůbec ne proto, že je zfetovaný a podobně. Je to přece jeho nezadatelné lidské právo! Vyhodit ho, to by byl malér, to by někdo dostal přes prsty, to by to bolelo, jéje. Vy jste myšlením ještě v době, kdy lidé měli i povinnosti, tak hrozná to byla doba, raději ani nevzpomínat . Ale čas trhnul oponou (a ta opona na nás spadla a dusí nás všechny…).

Tomáš Záruba

Zlatá Husa nenabízí to, co bych nazval „českou klasikou“. Primárně o ceny mi nejde, mně různé ty steaky nebo cokoli_smaženého_a_hlavně_mastného prostě nechutná.

Frantisek

Sehnal jsem v Potrefené huse i jiné věci. Záleží na tom, co má být ta klasika. Jinak naproti je Krušovická šalanda, sice podobné ceny (to je ovšem již pár měsíců běžný pražský nadprůměr), ale zase trochu jiný výběr.

Kubrt

Potrefená husa a Krušovická šalanda tyhle požadavky nesplňují?

železničář v důchodu

Podle mě nikoli – jsou příliš drahé. Ale je to asi i záležitost nestydaté výše nájmu.

Tomáš Záruba

Z mého pohledu rozhodně ne. Navíc přinejmenším ty Krušovice začaly být fakt předražené – ne že bych očekával meníčko za 100, ale zase abych dal za oběd skoro 3 kila…

Mates

Nesplňují. Myslíte, že většina cestujících , kteří nádraží opravdu využívají je ochotná utrácet tolik peněz? Důchodci, studenti…jediné co zachránilo občerstvení na hlaváku letos zachránilo, jsou ty dřevěný stánky před halou, tam se dalo koupit normální točený pivo i na cestu..

Daniel Mach

Mám tomu rozumět tak, že doporučujete jako občerstvení pro důchodce a studenty, aby si koupili pivo na cestu? Kromě toho, že pivo je ve vozech nepříjemně cítit, tak pivo je pro mě zbytnou potravinou, kvůli které se na hlavní nádraží určitě nepohrnu. To úplně stačí Billa v rohu haly.

Frantisek

Právě proto, aby nesmrdělo ve vlaku, je dobré mít možnost dát si oběd i s ním již/až na nádraží. Ovšem, běžné jídlo za „o trochu vyšší“ ceny už tam je. V posledních pár měsících totiž běžná cena v restauracích, alespoň v Praze, opět stoupla. Nicméně ani mě toto příliš neuspokojilo, nehledě k tomu, že zasklené verandy jsou děravé a tedy pořádně vymrzlé i přes zapnuté zářiče. Takže spíše trochu upravit nabídku těchto hospod, a něco dražšího pak případně ve Fantově budově, by se hodilo.