Správa železnic řeší poruchu přejezdu. Závory byly nahoře, vlak projel. Zřejmě šlo o lidskou chybu

Přejezd, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPřejezd, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Podle dostupných informací šlo o lidskou chybu, k žádné srážce naštěstí nedošlo.

K nebezpečné situaci, naštěstí bez následků, došlo tento týden na přejezdu v Zábřehu na trati do Šumperka. Vlak byl na přejezdu v době, kdy závory byly nahoře. Událost vyšetřuje Správa železnic.

Na událost upozornil Šumperský deník. Jde o přejezd v ulici ČSA. „Přes přejezd přejela dvě auta a hned na to, zhruba za dvě vteřiny, projel vlak. Vlak tam vyjíždí z oblouku, ale jakmile strojvedoucí viděl, že závory jsou nahoře a přes přejezd projela auta, okamžitě začal troubit a dobržďovat. Vlak zastavil na přejezdu,“ popsal deníku svědek.

Teprve po zastavení se spustila světla a závory spadly opět dolů. Těsně před přejezdem přijížděl autobus, kdyby tak byl na místě dříve, mohlo dojít k velkému neštěstí.

„Stav zabezpečovacího zařízení, včetně  možné míry vzniku mimořádné události vlivem lidského faktoru je prověřován,“ řekl mluvčí Správy železnic Marek Illiaš. Správa železnic ale nechce událost dál komentovat s ohledem na probíhající vyšetřování.

Podle zdrojů Zdopravy.cz je přejezd běžně ovládán automaticky, dispečer ale z dosud neznámých důvodů použil přivolávací návěst, kdy může vlak jet na takzvané rozhledové poměry. Dispečer ji používá v přesně definovaných dopravních situacích, například při poruše či výlukách, kdy nelze postavit plně zabezpečenou vlakovou cestu V takové chvíli ale musí ovládat dispečer přejezd ručně. Přejezd je ovšem příliš blízko návěstidlu, takže začala jen zhruba osm vteřin blikat výstražná světla, ale závory se spustily až později.

 

Tagy Správa železnic Top Zábřeh na Moravě železniční přejezd
169 komentářů