Správa železnic promění nádraží Jihlava město. Stará budova půjde k zemi

Budoucí podoba nádražní budovy Jihlava město. Pramen: SŽBudoucí podoba nádražní budovy Jihlava město. Pramen: SŽ

Do stanice Jihlava město má v budoucnu zajíždět zhruba polovina rychlovlaků mezi Prahou a Brnem.

Nádraží Jihlava město projde v následujících letech velkou proměnou. Správa železnic (SŽ) aktuálně vypsala tendr na modernizaci stanice, přičemž stanovila maximální přípustnou cenu na 1,5 miliardy korun. Nádraží v blízkosti centra se má proměnit v přestupní terminál, kam mají v budoucnu zajíždět po nové spojce i rychlovlaky z vysokorychlostní trati Praha – Brno.

V rámci stavby se zcela změní konfigurace kolejiště, vybuduje se nový podchod a zdemoluje stávající nádražní budova. Ta bude nahrazena novostavbou. „Stanice Jihlava město je strategicky umístěná v blízkosti centra, což nás motivovalo k ambicióznímu cíli – proměnit ji v hlavní dopravní uzel krajské metropole s potenciálem budoucího propojení s vysokorychlostní tratí mezi Prahou a Brnem. Zúžení kolejiště nám současně umožní uvolnit plochy pro rozvoj městské infrastruktury a stavbu centrálního dopravního terminálu,“ uvedl šéf Správy železnic Jiří Svoboda.

Podle primátora Jihlavy Petra Ryšky nový terminál zajistí pohodlný přestup z vlakové dopravy na linkové autobusy, MHD a bicykly. V plánu je úprava přednádražních prostor, zastávek MHD a linkové autobusové dopravy, zbudování parkoviště P+R s 68 místy a komunikace podél terminálu propojující jeho části včetně okružní křižovatky.

Vzniknou dvě nová bezbariérová nástupiště s přístupem z podchodu, který bude končit za kolejištěm, což umožní jeho budoucí vyústění až do Mostecké ulice. Příchod k vlakům bude po schodištích, které doplní výtahy.

Nová nádražní budova nabídne dvě podlaží. V prvním bude sloučená odjezdová a příjezdová hala. Ve druhém podlaží pak bude samostatná čekárna pro přestupující cestující.

Celkové investiční náklady připravované akce dosahují výše 1 754 527 446 Kč.

Budoucí podoba nádražní budovy Jihlava město. Pramen: SŽBudoucí podoba nádražní budovy Jihlava město. Pramen: SŽNádraží Jihlava město. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNádraží Jihlava město aneb budoucí terminál VRT. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNádraží Jihlava. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy Jihlava nádraží Jihlava město Správa železnic
118 komentářů