Správa železnic otevře na jeden den veřejnosti tunel v Děčíně

Rekonstrukce úseku Děčín východ - Děčín-Prostřední Žleb. Foto: Správa železnicRekonstrukce úseku Děčín východ - Děčín-Prostřední Žleb. Foto: Správa železnic

Otevření je součástí oslav 100 let plavby v Děčíně.

Správa železnic chystá další den otevřené stavby. V sobotu 18. června zpřístupní úsek Děčín východ – Děčín – Prostřední Žleb, u kterého probíhá miliardová rekonstrukce včetně výměny mostu.

Během komentované prohlídky budou mít zájemci možnost vidět jak opravu mostu, tak tunelu. Akce je součástí oslav 100 let od založení československé plavby (akci se budeme věnovat v samostatném textu).

Na akci je potřeba nutná rezervace dopředu na stránkách Vstupenka Děčín. Prohlídky budou probíhat každou půl hodinu od 10 do 17 hodin. V době vydání textu byla už jen dvě volná místa, na každou prohlídku je jen 15 míst.

Rekonstrukce úseku začala již loni za provozu, od 1. března zde probíhá výluka. Celá akce, jejíž součástí je i oprava přilehlých úseků a tunelu, vyjde na 1,082 miliardy korun. Během výluky musejí nákladní vlaky úvratí přes stanice Děčín nebo Ústí nad Labem západ, případně bez úvrati přes Prahu.

Nový most bude svým uspořádáním respektovat vzhled původní konstrukce, zároveň splní všechny současné normy a provozní požadavky železniční dopravy. Rychlost na mostu se zvýší ze současných 30 na 50 km/h. Kompletní sanace čeká 395 metrů dlouhý Děčínský tunel. Na 120 metrech bude provedena náhrada původní kamenné klenby za železobetonovou a zbývající část bude sanována. Nebude chybět ani zřízení nového železničního spodku, svršku, trakčního vedení či protihlukových stěn o délce 700 metrů.

Tagy Děčín Děčín východ - Děčín Prostřední Žleb den otevřené stavby Správa železnic
15 komentářů