Správa železnic má svoji první lokomotivu, poprvé v akci bude za dva týdny

Lokomotiva Siemens Vectron v barvách Správy železnic. Foto: Twitter Jiřího SvobodyLokomotiva Siemens Vectron v barvách Správy železnic. Foto: Twitter Jiřího Svobody

Nová lokomotiva vyšla Správu železnic na necelých 73 milionů korun.

Správa železnic (SŽ) dnes od společnosti Siemens Mobility převzala svoji první lokomotivu. Stroj Siemens Vectron bude používat pro diagnostiku tuzemské i zahraniční železniční sítě.

„Předpokládáme, že poprvé bude Vectron v akci 18. listopadu mezi Břeclaví a rakouským Hohenau,“ uvedl na twitteru generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Jde konkrétně o model Vectron MS číslo 193.901. Stroj vyrobený v roce 2010 má nájezd zhruba 130 tisíc kilometrů. Siemens ji dosud využíval pro testování. „Údržbu a servis vozidla zajistí v prvním roce používání dodavatel, poté budou předmětem veřejné soutěže,“ řekl po oznámení nákupu mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Za lokomotivu zaplatí 72,95 milionu.

Lokomotivu bude mít ve správě Centrum telematiky a diagnostiky a bude podle potřeby využívat stávajících dislokací spolu s ostatními diagnostickými kolejovými vozidly. Hnací vozidlo bude tahat diagnostické vozy Správy železnic, dosud si na tyto výkony musela Správa železnic lokomotivy půjčovat od dopravců.

K převzetí má dojít během podzimu. Kromě jednotného evropského vlakového zabezpečovače ETCS, baseline 3 bude vybavena GSM-R a dálkovou diagnostikou. Lokomotiva disponuje jmenovitým trakčním výkonem 6400 kW a nejvyšší provozní rychlostí 200 km/h. Vzhledem ke své modulární koncepci bude Správě železnic předána s vybavením pro provoz v České republice, Německu, Rakousku, Polsku, na Slovensku a v Maďarsku a může být dovybavena pakety pro provoz i v dalších zemích.

Tagy siemens Siemens Vectron Správa železnic
113 komentářů